top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Netreba sa pýtať na detaily, hovorí psychológ po tragédii

Po tragickej sobote v Spišskom Podhradí, pri ktorej prišli o život tri dievčatá zo Starej Ľubovne, pomáhal tím psychológov. Špecialisti z občianskeho združenia (OZ) IPčko z Prešova prišli aj do školy, ktorú obete navštevovali a ktorej sa situácia bezprostredne dotkla.

Psychológovia pomáhajú študentom z Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni vysporiadať sa so stresom, strachom, smútkom či úzkosťou. „Aktuálne je k dispozícii 13 vyškolených psychológov, ktorí poskytujú krízovú intervenciu. Sú v triedach, pracujú so žiakmi a pomáhajú im. Je to, samozrejme, veľmi ťažké a citlivé. Treba týmto mladým ľuďom pomôcť prejsť najťažším obdobím, tými najťažšími chvíľami,“ vysvetlil počas pondelka Marek Madro, psychológ z OZ IPčko (na fotografii v krúžku).


Pomáha aj viera

V náročných situáciách nie je podľa odborníka dobré zostávať s pocitmi osamote. „To, čo prežívajú dotknuté rodiny, si v tejto chvíli nikto nevie predstaviť. Mnohí teraz uvažujú, ako by to zvládli, keby tam bolo ich dieťa. V skutočnosti si to však naozaj nikto nevie predstaviť, akú bolesť cítia. To akým spôsobom sa s tým vysporiadajú, v podstate je to aj v rukách nás všetkých, že či im necháme priestor, aby sa s tým vysporiadali. Ale sú to veriaci ľudia, viera im v tejto chvíli veľmi pomôže. Tiež im pomôže ľudská podpora s tým, že im necháme priestor a nebudeme špekulovať a pýtať sa na detaily. Je to pre nich veľmi ťažké. Je to aj na roky, prípadne aj na celý život,“ povedal M. Madro.


Mladí pozorujú dospelých

Proces smútenia má podľa odborníka svoje zákonitosti, a to v niekoľkých základných krokoch. „Súčasťou smútenia je obrovská vnútorná bolesť, neporozumenie. Potom je to veľmi často diskutovanie, ako to vlastne bolo, či sa to muselo naozaj stať. Je tam hľadanie odpovedí na otázku - prečo sa to stalo. A potom prečo práve mne. Tí ľudia sa snažia ísť nejako ďalej a na tú realitu si musia zvyknúť. Je jasné, že budú emócie, prežívanie, ktoré je náročné. Avšak aj vďaka silnej komunite, ktorá vidím a cítim, že tu je a všade naokolo funguje, by to malo byť trochu lepšie,“ hovoril psychológ.

Vysporiadanie sa s tragédiou u mladých ľudí podľa M. Madra funguje, ak existujú prirodzené zdroje, napríklad vzťahy okolo nich. „U mladých ľudí sú dôležité rovesnícke vzťahy. Psychológovia im teraz vysvetľujú, čo sa môže diať, že môžu mať problémy so spánkom, že ich môže bolieť brucho, že môžu mať fyzické prejavy tej absolútnej úzkosti, trápenia a bolesti, a že ako potom s tým ďalej narábať.“

Mladí ľudia podľa psychológa premýšľajú aj nad tým, ako situáciu zvládajú dospelí. „Pozorujú ich a majú pocit, že musia byť dostatočne silní na to, aby pomohli dospelým to zvládnuť.“


Pietne miesto

Intervencia na cirkevnom gymnáziu prebiehala podľa odborníka v šiestich, najviac zasiahnutých triedach. Dôležitá je v tomto prípade aj súhra s učiteľmi. „Potrebujeme zvládnuť najmä tieto prvé dni. Budeme sa snažiť, aby škola čo najskôr nabehla do normálneho rytmu, lebo ten je veľmi dôležitý v koncovom procese. Tento týždeň sme na škole znížili tlak, nebude sa skúšať. Naši psychológovia sú vyškolení na takýto typ práce,“ poznamenal M. Madro.

Súčasťou intervencií bol aj nápad, aby študenti vyjadrili svoj vzťah a lásku k obetiam tragickej nehody. „Práve preto si aj vytvoria pietne miesto v škole spolu s učiteľmi. Som nesmierne prekvapený a potešený z toho, aký má v tomto prístup vedenie školy, a že tu cítiť veľkú podporu od okolia. Je to veľmi dôležité. Chcem všetkých poprosiť, aby sme im túto podporu dávali aj ďalej.“

foto: autor, archív

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 14, 10. apríla 2024)




bottom of page