top of page
  • Alena Dudláková

VIDEO Filmári chystajú na hrade Ľubovňa prekvapenie! Šancu dostanú aj komparzisti

Updated: May 6

Hrad Ľubovňa opäť vynikne na filmovom plátne! Od minulých dní na ňom producenti chystajú vianočnú rozprávku s názvom Čarovné jablko. Odvysielajú ju slovenská aj česká televízia. Viac zo zákulisia sa dozviete v reportážnom videu.


Nakrúcať sa bude na hrade a v skanzene, šancu dostanú aj Staroľubovňania, ktorí si budú môcť v úlohe komparzistov zahrať už v mesiaci jún, kedy hrad na niekoľko dní obsadí filmový štáb.


KAMEŇ AKO HLAVNÁ REKVIZITA

Mesto svojou návštevou poctili koncom marca filmári, ktorí odchádzali s dobrým pocitom a s prísľubom, že sa tu ešte vrátia. Fotograf, scenárista, produkčný,... majú za sebou niekoľko obhliadok. „Pre nich je hlavne atraktívna ukážka drevenej dediny pod hradom, čiže skanzen. Chcú hlavne kameň a toho tu sú tonáže. Chcú kamenné interiéry, exteriéry a všetko, čo potrebovali, tu našli,“ priblížil riaditeľ Dalibor Mikulík, ktorý absolvoval rokovania i prehliadky spolu s tímom odborníkov.


PREMIÉRA NA ŠTEDRÝ DEŇ

Priestory hradu a skanzenu filmárov oslovili už dávnejšie, preto hľadali riešenie, ako ich zakomponovať do rozprávky. „Budeme tu točiť vianočnú rozprávku, ktorá pôjde v televízii na Štedrý večer. Volá sa Čarovné jablko a podľa toho, čo sme videli, nejaké dni tu pobudneme,“ zdôraznil filmový producent Patrik Pašš.

Rozprávka by sa mala nakrúcať zhruba týždeň počas mesiaca jún. Na hrade sa bude pohybovať okolo 50 ľudí, ktorí budú tvoriť základný filmársky štáb. Múzejníci preto hľadajú správnu logistiku, aby vedeli zabezpečiť filmovanie i prevádzku hradu v rovnakom čase. „Nechceme obmedziť prevádzku, lebo hrad patrí medzi najnavštevovanejšie slovenské hrady. Bude vtedy hlavná turistická sezóna. Hrad bude otvorený, budú uzavreté len niektoré časti, kde sa bude nakrúcať,“ doplnil D. Mikulík, ktorý sa teší zo záujmu a z toho, že sa hrad objaví v rozprávke.

STAROĽUBOVŇAN VNUKOL PRODUCENTOVI MYŠLIENKU

Keďže hrad v Starej Ľubovni je krásny, no vzdialený, tak zásluhu na tom, že ho na niekoľko dní obsadia herci, má hlavne Staroľubovňan Štefan Dlugolinský, režisér, novinár a žurnalista, ktorý pôsobil aj na pôde Slovenskej televízie. „Spomínam si, bolo to už dávnejšie, keď sme leteli do Azerbajdžanu na filmový festival... V lietadle som môjmu bývalému kolegovi, vysokoškolskému pedagógovi a producentovi Patrikovi Paššovi spomenul nádherný hrad nad mestom, kde som sa narodil. Vnukol som mu myšlienku, že možno by bolo dobré vyrobiť v jeho produkcii nejakú rozprávku, pretože tento hrad je predurčený na takýto typ filmovania. Sú tu nádherné priestory a slovo dalo slovo,“ vysvetlil rodák Š. Dlugolinský, ktorého nazvali aj krstným otcom budúceho diela.


ŠANCA PRE KOMPARZISTOV

Filmári do rozprávky hľadajú aj iné priestory. Do úvahy ešte pripadá aj hrad Červený Kameň, ktorý navštívil aj ich architekt. Priestory skanzenu a hradu v Starej Ľubovni ich ale zaujali natoľko, že sa tu ešte vrátia na technické obhliadky.

V rozprávke dostanú priestor aj komparzisti, obyvatelia mesta. „Komparzistov budeme potrebovať a mňa zaujalo, že toto mesto má pomerne silné multietnické zastúpenie, preto mi napadlo, žeby sme moli túto skutočnosť využiť a dostať kostýmy, ale i komparzistov v takomto dekóre pred kameru,“ doplnil P. Pašš, ktorý k obsahu rozprávky veľa prezradiť nechcel, čo však povedal je, že sa rodí herecké obsadenie, ktoré síce budú schvaľovať vysielatelia, no veľmi radi by spolupracovali so Zuzanou Kanócz, pre ktorú je nachystaná úloha vedmy.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 13, 3. apríla 2024)



bottom of page