top of page
  • Peter Rindoš

Rodák zo Starej Ľubovne priviedol florbalistov ako kapitán do finále

Ako kapitán priviedol počas víkendu svoj tím až do florbalového finále extraligy. Rodák zo Starej Ľubovne Tomáš Jurica v drese Tsunami Záhorská Bystrica má aktuálne za sebou náročnú sezónu. Hoci sklamaný, očakáva ďalšie výzvy.


S florbalom sa 23-ročný športovec prvýkrát stretol na Základnej škole Levočská v Starej Ľubovni. „Bolo to na športovom krúžku u pani učiteľky Mokrišovej, ktorá mi dala prvýkrát do ruky hokejku. Následne na druhom stupni ma podchytil pán učiteľ Boško, s ktorým sme už mali čisto florbalový krúžok, on ma naučil florbalové základy. Avšak vtedy v Starej Ľubovni nebol oficiálny florbalový klub, tým pádom som sa s florbalom stretával iba raz za týždeň,“ rozhovoril sa čerstvý držiteľ striebornej medaily v extralige.

Tomášova kariéra pokročila po príchode do tímu Tsunami Záhorská Bystrica, neďaleko Bratislavy. „Presťahoval som sa tam, tréneri ma zaregistrovali ako hráča a odvtedy tu pôsobím už 10 rokov,“ priblížil.


Sklamanie i výzvy

Víťazom florbalového play-off extraligy sa minulú nedeľu stali hráči ŠK Lido Bratislava, keď porazili Záhorskú Bystricu 3:1 na zápasy. Tím okolo kapitána Tomáša Juricu bol pritom po základnej časti až na ôsmom mieste. „Do vyraďovacích bojov sme nastupovali ako outsider, ale to nám paradoxne pomohlo, keďže sme vo štvrťfinále vyradili úradujúceho majstra z Trenčína a neskôr v semifinále víťaza základnej časti zo Žiliny. Finále nám vôbec nevyšlo podľa našich predstáv. Ušli nám prvé dva zápasy a následne sme zvládli odvrátiť iba jeden majstrovský mečbal. Pre mňa osobne je to veľké sklamanie, keďže po dvoch tituloch v najvyššej súťaži, som prehral už štvrté finále po sebe. Som však hrdý na chalanov za ich výkony. Máme veľmi mladý tím a ja verím, že ten titul v budúcnosti príde. Na tom mi záleží najviac,“ povedal Tomáš o veľkej výzve, ku ktorej by rád priblížil aj ďalšiu. „Mojím veľkým cieľom a snom je reprezentácia. Čo sa týka pôsobenia v zahraničí, veľmi rád by som si zahral v Česku, kde je jedna z najkvalitnejších líg na svete. Momentálne ale študujem na vysokej škole v Bratislave.“


Fandí Falcons

Hoci už Tomáš v Starej Ľubovni nežije, stále tu má, okrem príbuzných a známych, aj viacero kamarátov, a to aj z florbalu. Zároveň sleduje, že v jeho rodisku funguje florbalová základňa, popri ktorej tím Falcons Stará Ľubovňa pôsobí v druhej najvyššej celoštátnej súťaži. „Som v kontakte a osobne poznám ich kapitána Dominika Hudáka, s ktorým riešime či už výsledky Tsunami alebo Falcons. Hoci som oficiálne odchovancom Tsunami, vždy sa budem hlásiť aj k chalanom z Falcons a veľmi im držím prsty, aby v budúcnosti prenikli do extraligy. Som rád, že aj Stará Ľubovňa žije florbalom,“ odkázal nádejný florbalista Tomáš Jurica.

Peter Rindoš,

foto: archív TJ


bottom of page