top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Na svete je nová kniha plná histórie, povestí a legiend

Na svete je nová kniha Stará Ľubovňa a okolie s podtitulom História, povesti a legendy. Je posledným kamienkom do mozaiky historických príbehov štyroch kráľovských miest. Podobné knihy už vyšli v Kežmarku, Levoči i Bardejove.

Na sklonku uplynulého roka navštívil spisovateľ Anton Marec Mestský úrad v Starej Ľubovni a priniesol so sebou rukopis svojej knihy, ktorá doposiaľ v Starej Ľubovni chýbala. Takmer rok trvali práce na jej finalizácii, koncom roka 2021 bola zadaná do tlače a 20. januára ju priviezli z tlačiarne do Starej Ľubovne.


LEGENDY AJ O OBCIACH

Jej autor Anton Marec sa, žiaľ, už jej vydania nedožil. Zomrel 21. septembra 2021 vo Vysokých Tatrách vo veku 68 rokov. „Zostala tu jeho kniha, ktorá je veľkým prínosom k mapovaniu histórie v našom meste i širšom okolí. Cez ňu budeme na Antona Mareca spomínať,“ povedala Eva Kollárová, vedúca kultúry mesta Stará Ľubovňa.


Dielo obsahuje 16 kapitol, v ktorých na 150 stranách ožívajú zaujímavé historické udalosti, povesti a legendy o meste Stará Ľubovňa, hrade Ľubovňa, ale aj o Hniezdnom, Podolínci, Lomničke, Vyšných Ružbachoch, Toporci, Dunajci, Červenom Kláštore, Lesnici, Jakubanoch, Hraničnom, Chmeľnici, Legnave či Plavči... Pod ilustrácie sa podpísal Kamil Leštach.

Knihu vydalo Mesto Stará Ľubovňa vo výnimočnom roku, keď bolo a ešte stále je (až do konca septembra 2022) slovenským hlavným Mestom kultúry 2021 s projektom UZOL.


KDE SA DÁ KNIHA ZOHNAŤ?

„Knihu odprevadíme do života v marci 2022 za účasti rodinných príslušníkov spisovateľa. Už dnes si ju môžete prelistovať v kancelárii OCR Severný Spiš Pieniny či v Galérii Provinčný dom na Námestí sv. Mikuláša,“ dodala E. Kollárová.


Samospráva verí, že si nájde svojich čitateľov v zmysle odkazu primátora mesta Ľuboša Tomka, ktorý vložil do úvodu knihy: „Je dôležité mať svoje korene, patriť niekam, byť neoddeliteľnou súčasťou niečoho... Máme na čom stavať, máme byť na čo hrdí, máme sa z čoho poučiť. Iba dôkladné poznanie minulosti dovolí pochopiť súčasnosť a pripraví cestu do budúcnosti. Nech je aj táto kniha stupienkom k poznávaniu a poznaniu...“


red.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 3 (26. január 2022)

bottom of page