top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Pitný režim v horúcich dňoch – zanedbávať by ho nemali starší, ani deti

Denne by sme mali vypiť dva až tri litre vody. V týchto horúčavách však ešte viac. Čo, ako často a prečo vlastne do seba liať tekutiny?


Ľudské telo je tvorené približne zo 60 % z vody, u starších ľudí je toto množstvo nižšie, hladina vody klesá u nich na približne 45 až 55 %. Za bežných okolností stráca denne ľudský organizmus dýchaním asi 700 ml vody, potením (je to však individuálne) asi 300 – 400 ml a okolo 1,5 litra prostredníctvom stolice a moču. Ak sú nároky na fungovanie zvýšené, napríklad pri extrémnych horúčavách, vážnom ochorení, športovaní, ale aj pri hnačkách či horúčke, môže to byť ešte viac.

Bez vody neprežijeme. Je v každej ľudskej bunke, jej nedostatok ovplyvňuje mnohé fyziologické a metabolické procesy, zhoršuje aj priebeh chronických ochorení. Aj preto je pitný režim tak veľmi dôležitý.


Ideálna je voda, minerálky striedajte

Určite ste už počuli, že ideálnou tekutinou je obyčajná voda. Keď však máte potrebu piť aj niečo iné, pokojne siahnite po minerálnych vodách s obsahom minerálnych solí. Dlhodobé pitie rovnakej minerálky spôsobí v organizme ich hromadenie a môže viesť k ohrozeniu činnosti obličiek, preto ich nezabúdajte striedať. Vyhýbajte sa presladeným džúsom a kolovým nápojom, ktoré, paradoxne, smäd ešte zvyšujú a dlhodobo sa odrazia, vďaka skrytým kalóriám, aj na vašej hmotnosti. To platí aj pre pivo a alkohol. Mimochodom, ak plánujete toto leto popracovať trochu aj na znížení svojej hmotnosti, v príručkách o chudnutí sa medzi prvými radami odporúča obmedziť práve alkohol a sladené nápoje.


Nezabúdajte, že veľa vody nájdete aj v niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Ideálne v tomto období zvýšte konzumáciu broskýň, melónov, citrusov, ale i paradajok, brokolice a listovej zeleniny. Konzumovať ich môžete vo forme šalátov, ale i štiav, smoothies. Plátkom citrónu si môžete ochutiť aj bylinkový čaj, ktorý môžete piť aj studený a plátok uhorky či bylinky ako mäta zas osviežia nejeden nápoj. Leto si pýta aj odľahčenú stravu, preto pred ťažkými a vyprážanými jedlami uprednostňujte najmä polievky a prívarky, ktoré tiež dodajú organizmu tekutiny. Myslite na to aj pri deťoch, ktoré majú často tiež s pitným režimom problém a potrebujú, aby ich na to rodičia či starí rodičia upozorňovali.




Ako spoznáte, že ste dehydrovaný,

teda trpíte nedostatkom vody?


- ste unavený a akoby spomalený,

- bolí vás hlava,

- ste nervózny, podráždený,

- máte sucho v ústach,

- málo močíte, moč má tmavú farbu a zapácha,

- u niektorých ľudí sa môže objaviť aj zápcha,

- točí sa vám hlava, závrate sa časom môžu stupňovať,

- môžete mať pocit na odpadnutie.





Len žiadne extrémy

Ak športujete alebo vykonávate namáhavú činnosť, šoférujete, pracujete v neklimatizovaných priestoroch, dbajte o dopĺňanie tekutín ešte viac. Neodchádzajte z domu bez fľaše s vodou.

Piť by ste mali po malých dávkach, ideálne ešte predtým, než pocítite smäd. Skúste to. Ak to svoj organizmus „naučíte“, sám vás upozorní na to, že je čas napiť sa.

Lepšie sú malé dúšky, ako veľké množstvo tekutín naraz. Je chybou dohnať pitný režim večer, keď ste celý deň nepili. To môže byť aj kontraproduktívne. Organizmus nedokáže spracovať veľa tekutín vypitých za krátky čas naraz. Nielenže to spôsobí nafúknutie brucha, ak ide o litre vypitej vody či inej tekutiny za niekoľko minút, môže nastať ohrozenie zdravia, napr. môže dôjsť k zriedeniu krvi, úbytku dôležitých minerálov a v horšom prípade ku kolapsu organizmu.


Držte sa jednoduchého pravidla: na 15 kg svojej telesnej hmotnosti by ste mali vypiť asi 0,5 l vody. Ešte jednoduchšie pravidlo hovorí, že od chvíle, keď vstanete, až po spánok by ste mali vypiť každú hodinu 1 pohár vody. Opakujeme, kolové a sladené nápoje, alkohol či kávu do toho nerátajte. Mimochodom, káva veľmi odvodňuje, preto by ste po jej vypití mali vždy vypiť aj pohár vody.

Možností, ako pomôcť svojmu organizmu v týchto horúčavách, je teda dosť. Stačí na to iba myslieť. Ak zabúdate piť, nastavte si v mobile či hodinkách aplikáciu alebo si dajte pripomienku. Alebo si nalejte vodu do džbánu a postupne budete vidieť, koľko z neho počas dňa ubudlo. Po čase sa z toho stane rutina a čo je najdôležitejšie, pocítite to aj na svojom zdraví.


Dagmar Baluchová, ilu.foto: pixabay.com

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 26 (6. júl 2022)

bottom of page