top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Piekli oblátky s kliešťami z roku 1720

Updated: Jul 17, 2020


Ľubovnianske múzeum (ĽM) pripravilo pre svojich návštevníkov nedávno zaujímavú akciu. Vďaka vianočným tvorivým dielňam a prezentácii zvykov a tradícií sa preniesli do minulosti.

vianoce-pod-hradom2

Všetci, ktorí merali od 8. do 12. decembra cestu do skanzenu, sa dozvedeli napríklad aj to, že kedysi nebol vianočný čas len o zvykoch a tradíciách, ale aj o hľadaní ženíchov. „Dievčatá, ktoré sa chceli vydať, používali v tomto období rôzne magické prostriedky a čary. Napríklad na Ondreja liali do vody olej cez kľúčovú dierku a tvar, ktorý vznikol mal určiť profesiu ich budúceho ženícha. Nádejné nevesty robievali aj pirohy. Každá si svoj označila a ktorý vyšiel na hladinu prvý, tá sa prvá vydala,“ oboznámil na akcii pre deti a dospelých správca skanzenu Dušan Janický.

A dozvedieť sa tu mohli aj to, aký vianočný stromček sa kedysi používal. Ten totiž rokmi prešiel mnohými zmenami. „Jeho predchodcom bol v minulosti a ešte aj na konci 19. a zač. 20. st. tzv. polazník, čo bola slamená ozdoba, ktorú si ľudia zavesili nad stôl zvyčajne v rohu miestnosti. Keďže bol vyrobený z tej najlepšej slamy, mal zabezpečiť bohatú úrodu v nasledujúcom roku,“ prezradila etnografka ĽM Barbora Šumská. Ako dodala, jeho názvy boli v každom kúte Slovenska iné a neslúžil len ako vianočná dekorácia, ale aj ako poďakovanie za úrodu. „Ľudia ho zdobili rôzne. Napríklad cukrom alebo orechmi, ktoré zabalili do pozlátok alebo ozdobami z papiera či slamy,“ doplnila B. Šumská.

A aké by to boli sviatky bez tradičných oblátok? Aj o tých sa čo-to dalo v skanzene dozvedieť a aj si ich vlastnoručne vyrobiť v kliešťach z roku 1720. „Každá receptúra na takéto oblátky je tajomstvom autora. Väčšinou sa dedí z pokolenia na pokolenie. Kedysi sa vytvárali aj špeciálne oblátky pre zvieratá, do ktorých gazdovia pridávali napríklad petržlenovú vňať alebo cesnak,“ vrátil sa v čase správca Ľubovnianskeho hradu Jozef Balužinský, ktorý prezradil aj to, že nebolo ničím výnimočným, že najprv sa nakŕmil statok a potom sa sadalo za stôl. A tak tomu bolo aj na Štedrý deň.

vianoce-pod-hradom1

Deti zo ZŠ na Komenského ul. si mohli vlastnoručne upiecť oblátku s kliešťami z 1. polovice 18. storočia z dediny Torysa a tiež si vyskúšať tvorbu polazníka s ozdobami. 


bottom of page