top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Osýpky útočia, treba sa preočkovať?

Updated: Jul 7, 2020


ockovanie

Pre osýpky bola už v okrese Michalovce vyhlásená mimoriadna situácia. Toto ochorenie je veľmi nebezpečné a ľahko šíriteľné. Hygienici preto vyzývajú najmä tých, ktorí očkovanie odignorovali, aby tak urobili čo najskôr a predišli tak tomuto ochoreniu, ktoré môže spôsobiť aj smrť.


Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR je dôvodom vyhlásenie mimoriadnej situácie v okresoch Michalovce a Sobrance epidémia osýpok. Doteraz ochorelo viac ako 160 ľudí, no podľa hygienikov ide o vírus, ktorý sa šíri veľmi ľahko, a preto je v prípade takéhoto hromadného výskytu na jednom mieste nutné prijať opatrenia, ktoré by šíreniu vírusu zamedzili. ,,Ide o akútne horúčkovité vírusové ochorenie, ktoré sa šíri vzdušnou cestou,“ uviedla vedúca Epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Starej Ľubovni Štefánia Kolcunová. Ako spresnila, medzi príznaky tohto ochorenia patrí horúčka, nádcha, kašeľ a typickým príznakom sú tmavočervené, škvrnité vyrážky, ktoré sa začínajú objavovať najskôr na hlave a potom sa rozšíria po celom tele.


Veľmi nebezpečné Osýpky sa zaraďujú medzi najnákazlivejšie prenosné ochorenia a môžu vyvolať aj vážnejšie zdravotné komplikácie. Postihnuté môžu byť dýchacie cesty, ale často sa objavujú aj zápaly stredného ucha, pľúc a mimoriadne obávanou komplikáciou je tzv. osýpková encefalitída, čiže zápal mozgu. ,,V niektorých vážnych prípadoch môže nastať aj smrť. Približne na 1000 nakazených osôb môže jeden chorý zomrieť. Podľa štatistík každý tretí pacient, ktorý očkovanie proti osýpkam podcení a je postihnutý osýpkovou encefalitídou, musí počítať s trvalými následkami. Tým je napríklad aj ochrnutie a výstrahou by mala byť aj 25 % úmrtnosť na toto ochorenie,“ varuje odborníčka.


Treba sa preočkovať? V zásade platí, že najúčinnejšou prevenciou proti  je očkovanie. Na Slovensku je povinné a ak je vykonané v rámci očkovacieho kalendára, poisťovne ho uhrádzajú v plnej výške. Stále sa však vyskytujú aj opačné názory na očkovanie. Ide o tzv. antivakcinačné skupiny ľudí, ktorí očkovanie spochybňujú. ,,Chcem apelovať na rodičov, ktorí zdieľajú názory týchto skupín a nedali zaočkovať svoje deti, aby aj v dôsledku aktuálnej situácie zvážili svoje rozhodnutie a aby kontaktovali príslušného pediatra a prediskutovali možnosť ich zaočkovania,“ vyzýva Mária Mancalová, regionálna hygienička RÚVZ so sídlom v Starej Ľubovni, ktorá zdôrazňuje, že očkovanie vakcínou MMR je v prevencii osýpok vysoko účinné a už jedna dávka vakcíny zabezpečí odolnosť proti tomuto ochoreniu až na úrovni 64-66 %, druhá dávka ju zvyšuje na 75-95 %, jedna vakcína približne 93 % účinnosť v prevencii ochorení. Spozornieť by mali ale aj ročníky od roku 1968 do 1985. ,,Pacienti v týchto rokoch boli očkovaní očkovacou látkou, ktorá bola menej termostabilná a tým spôsobom môže byť u týchto ľudí zaznamenaná nižšia hladina protilátok,“ uviedla Š. Kolcunová. Hladina protilátok sa dá zistiť laboratórnym vyšetrením a požiadať o takéto vyšetrenie musíte svojho všeobecného lekára. Ak sa potvrdí nízky stav protilátok, nutné je preočkovanie.


Hradia to poisťovne? Preočkovanie vám ale zdravotné poisťovne nemusia preplatiť a poplatok, ktorý sa pohybuje okolo 10 eur, si budete musieť uhradiť z vlastného vrecka. Rovnako to platí aj u detí,  ktoré rodičia v rámci bezplatného očkovacieho kalendára bezdôvodne nezaočkovali. Poisťovne ale pripúšťajú, že v určitých prípadoch poplatok  preplatia. ,,Výnimkou sú špecifické okolnosti, kedy môže poisťovňa uhradiť vakcínu na základe rozhodnutia hlavného, resp. regionálneho hygienika,“ uviedla Viktória Vasilenková, hovorkyňa VšZP. Podobné stanovisko zaujala aj poisťovňa Dôvera. ,,Sme pripravení individuálne posúdiť úhradu takéhoto očkovania na požiadanie ošetrujúceho lekára. Očkovanie mimo očkovacieho kalendára môže byť hradené na základe indikácie lekárom alebo na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva,“ informoval hovorca Matej Štepianský.


Väčšiu epidémiu na území okresu Stará Ľubovňa zaznamenali hygienici v rokoch 1993 – 1994, kedy ochorelo viac ako 400 osôb.


Je dôležité očkovanie?


° ,,Určite si myslím, že to treba. Dnes, keď sa ľudia pohybujú hore – dole, cestujú po celom svete, tak si myslím, že je to priam nevyhnutné.“


° ,,Podľa mňa je to potrebné. Naša generácia bola očkovaná a považujem za správne, ak sa povinne očkuje aj v súčasnosti.“


° ,,Som za povinné očkovanie. Ja som sa dala zaočkovať proti všetkému a aj moja dcéra dala zaočkovať svoje deti. Nikdy neviete, kde – čo môžete dostať a takto ste chránení.“


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 28. (17. júla 2018).


Foto: pixbay.com


bottom of page