top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Najlepších fotografov z kraja hostila Stará Ľubovňa


V Starej Ľubovni predstavili a vyhodnotili najlepšie fotografie a ich autorov z Prešovského kraja. Do tradičnej súťaže amatérskej tvorby AMFO 2020 sa prihlásilo 121 záujemcov, pričom porota si vyberala z 286 obrázkov. Zaujímavosťou je, že organizátor z Ľubovnianskeho osvetového strediska (ĽOS) chce v budúcnosti usporiadať celoslovenské hodnotenie.


Súťaž AMFO 2020 bola rozdelená do viacerých kategórií, tento rok zaujali kvalitou najmä nádejní fotografi. „Napríklad v kategórii do 16 rokov síce vysoká účasť nebola, zato kvalita áno. Potvrdila to aj víťazka, ktorá na svoj vek 10 rokov dokázala vytvoriť skvelé dielo s veľkou citlivosťou pre kompozíciu,“ poznamenala Lenka Adamčáková, odborná pracovníčka pre fotografiu z Národného osvetového centra v Bratislave. Talent vo veku desať rokov Výsledky súťaže odprezentovali organizátori v galérii Provinčného domu. Medzi nimi nájdete aj talentovanú, 10-ročnú Zuzanu Sofiu Kopčíkovú z Prešova. „S fotením som začala pred rokom. Rodičia ma prihlásili do umeleckej školy. Veľmi rada fotím prírodu, najmä zvieratá či stromy,“ povedala jedna z víťaziek, ktorá zároveň postupuje do celoslovenského finále. Medzi postupujúcimi bol aj Jozef Geffert z Bardejova, ktorý uspel s čiernobielou fotografiou. „Podarilo sa mi ju urobiť vo Varšave, v židovskom múzeu, na verejne neprístupnom mieste,“ prezradil.

Staroľubovňania v porote

Náročnú prácu spomedzi všetkých diel mala aj porota so zastúpením Staroľubovňanov Michala Petriláka a Jozefa Česlu. „Úroveň bola v niektorých momentoch lepšia ako pred rokom. Snažíme sa vyberať to najlepšie, čo je,“ poznamenal druhý menovaný.

Organizovaním krajského kola je z Prešovského samosprávneho kraja poverené ĽOS. Jeho riaditeľa tohtoročný vrchol podujatia v našom kraji potešil, AMFO zároveň vníma ako ďalšiu z výziev. „Národné osvetové centrum nás už oslovilo, či by sme boli ochotné organizovať celonárodné vyhodnotenie. Aktuálne prebieha výber medzi adeptmi, ak sa nám podarí uspieť, budeme len radi, že do Starej Ľubovne pritiahneme pozornosť,“ povedal Martin Karaš.

Naše osvetové stredisko zverejnilo výsledkovú listinu na svojej webovej stránke. Na celoslovenské finále do Nitry postúpilo 32 ocenených z kraja. Do celoštátnej výstavy v Bratislave bolo vybraných 70 fotografií od 42 autorov. Samotný výber najlepších diel si môže pozrieť verejnosť v staroľubovnianskej galérii do 27. augusta tohto roku.


Peter Rindoš


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 29 (11. august 2020) 

bottom of page