top of page
  • Alena Dudláková

VIDEO Zapísali desiatky detí, čísla podržali okolité obce

Updated: 4 days ago

Dlhodobým štandardom pre Starú Ľubovňu je okolo dvoch stovák budúcich prvákov. Tentoraz ich bolo počas zápisov viac, počty navýšili aj deti z iných, okolitých obcí.


Školy tak privítali viac ako 250 detí. Niektoré zaznamenali, že deti absolvovali zápisy vo viacerých školských zariadeniach. Aj preto sa počty prváčikov, ktorí nastúpia v septembri do škôl, môžu líšiť s počtom žiakov, ktorí absolvovali zápisy.


VEĽKÝ ZÁUJEM O ŠPORT

Najviac detí bolo zapísaných v ZŠ na Komenského ulici. A to 101. „Z toho sú tri v zahraničí a tri majú odklad, preto očakávame, že do lavíc prvého ročníka zasadne 95 detí,“ povedala riaditeľka ZŠ Komenského Alžbeta Chamillová a zároveň doplnila, že v športových triedach evidujú deti, ktoré boli na zápise aj v ZŠ na Levočskej ulici, kde rovnako plánujú otvoriť triedu zameranú na všeobecnú pohybovú prípravu.

Rodičia sa tak zrejme chceli poistiť, aby ich deti navštevovali triedu s pridanými hodinami športu a pohybových aktivít. „Určite aj preto, ale aj kvôli tomu, aby sa poistili, že ich niekde zoberú v prípade, ak ide o deti z obcí, takže si robia zadné dvierka. Mali sme dokopy 41 detí, ale neočakávame, že všetky nastúpia, lebo spomínali rodičia aj odklady. Takže v septembri uvidíme, aká bude realita,“ doplnil Peter Höger, riaditeľ ZŠ na Levočskej ulici, kde v septembri plánujú otvoriť dve prvácke triedy, z toho jednu zameranú na všeobecnú pohybovú prípravu.

Na cirkevnej škole sa zápisov zúčastnili aj dve deti v predstihu, teda také, ktoré do školy nastúpia o rok skôr, keďže ide o šikovné deti. Spolu tu prišlo 35 predškolákov. „Podľa nariadenia zriaďovateľa môžu deti, ktoré sa zápisov ešte nezúčastnili, či už zo zdravotného alebo iného dôvodu, prísť počas celého mesiaca apríl na dodatočné zapísanie,“ doplnila Michaela Fábová, riaditeľka ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda, kde od septembra otvárajú triedu 21. storočia s modernými vyučovacími metódami, bez známkovania, s pridaním angličtiny.


AJ CEZPOĽNÍ A Z INÝCH KRAJÍN

Do prvého ročníka v ZŠ Za vodou zapísali 26 detí. U troch je však predpoklad pokračovania v predprimárnom vzdelávaní v materskej škole. „Plánujeme otvoriť v septembri jednu prvácku triedu. Zaujímavosťou je, že máme veľa detí z iných obvodov z obcí Ružbachy, Plavnica, Chmeľnica, Nová Ľubovňa i Bajerovce,“ doplnila riaditeľka ZŠ Za vodou Ivana Vresilovičová. Tu do prváckej triedy zasadnú aj dve rómske deti a aj žiačka zo Švajčiarska. Škola je zrejme najviac multikultúrna, čo sa týka mesta, vo vyšších ročníkoch tu majú aj deti z Thajska či Vietnamu.


V PODSADKU OTVORIA TRI TRIEDY

V Základnej škole Podsadek bolo na zápisoch 50 detí. „Očakávali sme viac, asi 55 detí, no išli na zápisy do škôl v meste,“ doplnila riaditeľka Viera Kičurová, ktorá má v pláne v septembri otvoriť tri triedy prváčikov.

Zápisy prebiehajú ešte počas celého apríla. Niekde očakávajú ešte deti, ktoré majú dodatočne robenú depistáž, teda monitorovanie zdravého vývinu školských zručností detí, ale aj ich osobnostného vývinu alebo také, ktoré sa pre zdravotný či iný problém nemohli na zápis začiatkom apríla dostaviť.

V meste Stará Ľubovňa funguje aj Špeciálna základná škola sv. Anny. Tá má iný režim. „Nemáme klasické zápisy, ale máme päť žiakov, ktorí nastúpia do prípravky, keďže pre hendikep neboli v škôlke tak často ako zdravé deti. Prípravný ročník je akoby prestup medzi škôlkou a školou. Traja rodičia sa ešte rozhodujú, či tiež ich deti nastúpia k nám od septembra,“ vysvetlil riaditeľ Ján Rusiňák. V tejto škole majú skúsenosti aj s tým, že noví rodičia ešte prídu aj pred prázdninami.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 15, 17. apríla 2024)


bottom of page