top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Migréna, alebo bolí ma hlava... O príznakoch, liečbe i diagnostike

Kto ju má, vie o tom svoje a nikomu by ju neprial. Neznesiteľná a intenzívna bolesť hlavy s množstvom rôznych príznakov, ktorá vás, doslova, na pár hodín či dní vyradí zo života. To obligátne: migrenik potrebuje tmu, ticho a posteľ – naozaj funguje, ale niekedy ani to nestačí. Ako žiť s migrénou?


Potrápiť môže aj deti

Bolesť hlavy je u detí pomerne častá, no len vo veľmi málo prípadoch ide o migrénu. Malé deti ešte nedokážu svoju bolesť presne popísať, preto je na rodičoch, aby zo správania dieťaťa dešifrovali, čo mu je. Ako u dospelých, tak aj u detí môže byť za bolesťou hlavy veľa príčin, nedostatočný pitný režim, priveľa podnetov, stresu, hluku, pozerania do mobilu, primálo kvalitného spánku. Keďže však podľa odborníkov môže byť migréna sčasti dedičná, ak sa vyskytuje u rodičov, môžu ju mať aj potomkovia.


U detí sa prvé záchvaty migrény zvyknú objaviť pred nástupom puberty alebo počas nej, výnimočne aj oveľa skôr. Častejšia je u chlapcov, no v dospelosti je to opačne, viac sa diagnostikuje u žien. Svoj vplyv na to môžu mať aj hormonálne výkyvy a menštruačný cyklus. Migrenózne bolesti hlavy sa však môžu pridružene vyskytovať aj pri niektorých ochoreniach, napr. pri vysokom krvnom tlaku, cukrovke, encefalitíde, epilepsii atď.


Ako sa prejavuje?

Migrénu sprevádzajú typické príznaky ako bolesť hlavy nad čelom alebo temenách, pričom sa môžu pridružiť aj ďalšie symptómy, napr. zvracanie, bledosť tváre, bolesti brucha, zvýšené potenie, precitlivenosť na svetlo, rozmazané videnie, nekontrolované slzenie očí atď. Migrenózny záchvat môže trvať od pár hodín až do dvoch či troch dní, u detí je jeho dĺžka kratšia. Na „spustení“ záchvatu sa podieľajú rôzne faktory a v tomto smere je to veľmi individuálne. Za rizikové sa pokladá blikajúce svetlo, únava, stres, nepravidelné stravovanie, ale i alkohol, červené víno, čokoláda, niektoré druhy syrov, pridané látky v potravinách ap.


Migrény s aurou

Prvým príznakom migrenózneho záchvatu býva aura. Ide o vizuálny príznak, keď dieťa či dospelý má záblesky, vidí vlnky, farby či tvary predmetov sú iné ap. Aura ako signál blížiacej sa migrény sa môže objaviť do niekoľkých minút až hodín pred záchvatom, sprevádzať ju môže aj závrat. Následne sa objaví bolesť hlavy, ktorá je veľmi intenzívna a po spánku zvykne ustúpiť. Ako sme už spomínali, u žien je častým spúšťačom migrény menštruácia, ale i tehotenstvo a tiež sú citlivejšie na migrénu pri cestovaní, kde má vplyv rozdiel nadmorskej výšky. Niektorí ľudia však mávajú migrénu bez aury, aj preto sa rozoznáva migréna s aurou, bez aury, poznáme tiež retinálnu migrénu, ale i migrenózny infarkt.


Diagnostika a liečba u dospelých

Žiadna bolesť hlavy by sa nemala podceňovať. Ak je podozrenie na túto diagnózu, obvodný lekár vás odošle na vyšetrenia k špecialistom, v prvom rade k neurológovi. Na základe vyšetrení (napr. EEG, CT, prípadne magnetická rezonancia a ďalšie) sa stanoví diagnóza. Dôležité je vylúčiť iné príčiny, napr. cievne malformácie, krvácanie či nádory. Liečba sa nasadzuje individuálne, podľa rozsahu ochorenia, počtu záchvatov, pridružených ochorení ap. Počas migrenózneho záchvatu sa podávajú lieky na báze paracetamolu, ibuprofénu, u starších detí a dospelých sa odporúčajú triptány.

Novinkou ako prevencia bolestí hlavy u pacientov s chronickou migrénou, u ktorých sú bolesti hlavy najmenej 15 dní v mesiaci, pričom aspoň polovica z nich je aj s migrénou, je liečba botulotoxínom vo forme injekcií.


Ako jej predchádzať?
Každý migrenik má svoj „plán záchrany“, teda každý vie, čo jeho migrénu spúšťa a čomu je lepšie sa vyhnúť. Výkyvy v režime, prebdeté noci, zmeny v spánku, náhle diéty – to všetko tomuto ochoreniu nahráva. Všeobecne však platí, že migréne pomáha predchádzať:

- pravidelná životospráva a pitný režim
- dostatok pravidelného pohybu na čerstvom vzduchu (aj prechádzky sa 
  rátajú)
- kvalitný spánok – zamyslieť sa treba aj nad kvalitou matraca, teplotou
  v spálni...
- vyhýbanie sa spúšťačom – jedlám a nápojom, ktoré pôsobia na spustenie
  migrény
- eliminácia stresu
- obmedzenie skrolovania na mobile, dlhého vysedávania pred televízorom či
  počítačom
- počas záchvatu pomáha tmavé a tiché prostredie a včasné užitie liekov

Lekára určite vyhľadajte, ak sa:
- bolesť hlavy opakuje príliš často a nedá sa utlmiť bežnými analgetikami 
- bolesť hlavy opakuje v priebehu dňa a trvá dni až týždne
- migréna rozvinula natoľko, že vám znemožňuje bežné fungovanie

Dagmar Baluchová, ilustračné foto pixabay.com

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 22 (8. jún 2022)


bottom of page