top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Karanténna stanica v nových priestoroch

Updated: Jul 3, 2020

P1260570

V minulom roku sa dobrovoľníkom z karanténnej stanice  (KS) podarilo vybudovať nový priestrannejší priestor pre psov, ktorý bol kedysi v areáli spoločnosti Ekos. Noviniek tam majú ale oveľa viac, boli sme sa pozrieť na Mýtnej ulici v Starej Ľubovni, ako to tam teraz funguje. 


Prvoradá je snaha nájsť nový domov „Keď sme začali hovoriť o tom, že ideme vytvoriť nový areál pre karanténnu stanicu, veľmi veľa ľudí sa ozvalo a chcelo prispieť. Vyzbieralo sa 20 000 € od sponzorov a darcov,“ povedala už Lenka Vašková (na fotografii hore). Najvyššou položkou boli, samozrejme, koterce. V novej karanténnej stanici ich tak majú teraz sedem a k tomu dva odchytové, ktoré sú nateraz prázdne. „Počas Vianoc sme nemali žiaden nový prírastok, dúfam, že ostanú prázdne čo najdlhšie. Momentálne sú naším problémom stálice, jeden psík je tu napríklad už dlhšie ako rok. Stále sa snažíme nájsť mu domov. Je to komplikované, ale zatiaľ to takto zvládame. Sme radi, že sa počet psíkov nezvyšuje,“ objasnila L. Vašková. Mesto darovalo pre karanténnu stanicu aj unimobunku. „Slúži nám najmä ako ošetrovňa, stretávame sa tu s veterinárom, máme tu nachystané lieky. Túto miestnosť využívame aj pri stretnutiach s adopčnými záujemcami. V prípade, že by prišiel chorý psík, máme tu preňho pripravený box, aby nemusel byť najmä v zlom počasí vonku,“ vysvetlila koordinátorka karanténnej stanice. Jeden nový koterec vybudovali aj v prednej – kynologickej časti. „Máme tam teraz dva labradory, ktoré sú adoptované, ale sú ešte vo výcviku. Budúci majitelia si ich tu chodia cvičiť a sú pod dozorom. V  jari by sa psíky mali sťahovať,“ teší sa L. Vašková. Výhoda tohto systému je, že pes je dočasne umiestnený v prednej časti pred areálom. Prípadný záujemca si ho môže chodiť cvičiť, kŕmiť, stará sa oň sám a má čas rozmyslieť si, či psa naozaj chce. „Deti chcú psíka a rodičia sa boja, že ich rýchlo omrzí. Vieme im to zjednodušiť, starostlivosť o psíka si môžu najprv vyskúšať. Nám sa tak uvoľní koterec v karanténnej stanici, keďže psíky sú v zácviku v prednej časti.“


Každá pomoc je vítaná Zabezpečiť chod a rozvoj KS sa bez pravidelného príjmu nezaobíde. Na začiatku minulého roka ju samospráva podporila sumou približne 4000 €, koncom roka 2018 sa to už zvýšilo na 7000 €. Navýšenie rozpočtu zapríčinila plánovaná prípojka pitnej vody, ktorú tu začnú realizovať s príchodom lepšieho počasia. Elektrinu si vyriešili solárnym osvetlením a na prípravu jedla pre psov im slúži malý plynový varič. Na rok 2019 im mesto priznalo 7 500 €, aj kvôli vyšším nákladom na vodu.

P1280550

Nemalé financie pohltí aj strava pre zvieratá. V ostatnom roku mali v KS uzatvorenú zmluvu s Billou na odber mäsa. Prevádzka však skončila, a tak dúfajú, že sa im podarí spolupracovať s iným reťazcom. Vo veľkom množstve tu využívajú aj seno a drevitú vlnu. Zbierky sa organizujú aj v školách. „Prispievajú nám maškrtami, ovsenými vločkami, ktoré sú na zimu skvelé, lebo sa jednoducho pripravujú, pomiešajú sa s granulami a psíkom to veľmi chutí. Nedá sa vyžiť len zo zbierok, musíme dokupovať, ale je to pre nás veľká pomoc,“vďačne dodáva Lenka.

P1280548

Pravidlá  nepustia Ľudia si občas mýlia karanténnu stanicu s útulkom. V útulku pes zostáva, kým mu nenájdu nový domov a môže sa stať, že tam ostane aj do konca života. Karanténa stanica by mala spolupracovať s útulkom a po určitom čase by sa pes mal premiestniť práve tam. „Problémom však je, že útulky už roky nechcú brať psíkov z karanténnej stanice. Preto sme koterce oddelili. Tie, kde sú psy nové, sú v karanténe. Lebo nevieme, odkiaľ pes prišiel, nevieme – či je zaočkovaný, či nie je chorý… Takže ho najprv pozorujeme,“ vysvetlila L. Vašková. Oprávnenie na ich odchyt má mestská polícia. Psa potom mestskí strážcovia poriadku premiestnia do odchytového koterca a spíšu záznam. Túlavého alebo opusteného psa im väčšinou nahlásia obyvatelia. „Volajú dvojmo, najprv mne a potom na políciu. Vždy ich odkážem na políciu. Keď majú policajti problém s odchytom, kedykoľvek mi môžu zavolať,“ povedala milovníčka nemých tvárí. Po uplynutí 24 hodín musí byť pes vyšetrený veterinárom, začipovaný a zaočkovaný. V karanténnej stanici by mal ostať oficiálne 90 dní, ale zväčša psíky ostávajú, až kým sa im nenájde nový domov. „Stáva sa nám, že pes je u nás týždeň a príde majiteľ, že sa mu stratil. Niekedy sa nájde nový alebo je o psíka enormný záujem, najmä, keď príde šteniatko. To ostatné u nás vydržalo asi týždeň a malo 5 – 6 záujemcov. Nikdy sa nám nestalo, aby sme nevedeli prijať nového psíka,“ dodala na záver L. Vašková a pridala aj stránku www.lubovnianskepsiky.sk, kde sa môžete dozvedieť viac.


P.S.: A pre tých, ktorí sa teraz nadchli a chcú prichýliť psíka, otvárame staronovú rubriku Hľadáme nový domov (str. 7).

P1280476
P1280144

Karanténna stanica vznikla v r. 2000 a prevádzkovala ju spol. EKOS. Zmena v správe nastala v decembri 2016, kedy samospráva, EKOS a kynologický klub ĽUBOVŇAN spojili sily a výsledkom sú nové priestory otvorené vo februári minulého roku i rozšírenie činností a prevádzkovateľom Kynologický klub & Karanténna stanica Stará Ľubovňa.


Foto: archív L. Vaškovej 


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 3 (22. január 2019)

bottom of page