top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Bocianie mláďa zo Starej Ľubovne uhynulo v Afrike

Updated: Apr 3, 2021

Bociany už prileteli aj do nášho regiónu. Prvých operencov spozorovali minulý týždeň v Hniezdnom či Jarabine a hniezda sa postupne zapĺňali aj v ďalších obciach. S príchodom jari sa objavila aj kuriózna situácia pri vzácnom zúbkozubcovi. Nešlo o nevšedný úkaz, pochádzal totiž z domáceho chovu.

Prílet bielo-čiernych vtákov je v našich končinách spojený s príchodom jari. V regióne tak postupne začínajú osídľovať doteraz opustené hniezda. Pieninský národný park (Pienap) už avizoval ich prílet. „Bociany sa pomaličky dostávajú na hniezda v okrese Stará Ľubovňa a Kežmarok. Prvé hlásenia o prílete na hniezdo máme z obcí Podhorany, Hniezdne, Jarabina,“ uviedla správa parku na sociálnej sieti.


S príchodom bocianov je však spojená aj smutná správa. Ako referoval Pienap, v minulých dňoch dostal hlásenie o úhyne bociana, ktorý sa vyliahol v meste Stará Ľubovňa. „Minulý rok sme ho označili ornitologickým krúžkom. Jeho posledné miesto výskytu bolo od rodičovského hniezda vzdialené 4 243 km v sudánskej provincii Západný Kordofán.“


VZÁCNY VTÁK BOL Z DOMÁCEHO CHOVU

Ako informovala Správa Pienap-u, v minulých dňoch pozorovali v Starej Ľubovni Berniklu veľkú. Tento zúbkozobec bol na území Slovenska prvýkrát zaznamenaný v roku 1964 a tiež v ďalších rokoch. V 21. storočí bola znovu pozorovaná až po roku 2010, no to, že sa vyskytla v Starej Ľubovni, nebola ornitologická senzácia. „Bernikla, ktorú obyvatelia obce a mesta videli, pochádza z domáceho chovu, z obce Toporec. K tejto informácii sme sa dopátrali na základe chovateľského krúžku. Majiteľa sme informovali o mieste výskytu a požiadali o odchyt tohto jedinca,“ vysvetlila Správa Pienap-u.

rin, foto: Pienap a V. Kĺč


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 12 (30. marec 2021)


bottom of page