top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Ako je to s pozitivitou vyliečených pacientov?

Súčasnosť prináša mnoho nových skúseností v súvislosti s pandémiou, vynára sa množstvo otáznikov. Viacerí sa pýtajú, či je dobré po prekonaní covidu a vyliečení ísť na kontrolný test a či sa tým znovu neuvrhnú do opätovnej karantény. Vybrali sme jeden z viacerých podnetov, na ktorý odpovedala regionálna hygienička Mária Mancalová.


Bola som objednaná na operáciu, ktorú som musela zrušiť, lebo som bola na antigénovom teste pozitívna. Podstúpila som karanténu, som vyliečená, bez príznakov a chcela by som opäť riešiť dôležitý operačný zákrok. Ako mám postupovať, viem, že na testoch môžem byť aj napriek tomu, že som vyliečená, pozitívna? Rozhodne by som sa nechcela dostať do opätovnej karantény.


Odpovedá Mária Mancalová, riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni:


- Ak čitateľka prekonala ochorenie COVID-19, neprejavuje klinické príznaky ochorenia a lekár jej ukončil karanténu, nemôže byť infekčná, ale ak by po prekonaní ochorenia COVID-19 hneď absolvovala kontrolné testovanie antigénovým testom alebo PCR testom, tak áno, môže tento test ešte zachytiť pozitivitu.

V takom prípade sa na túto osobu povinnosť karantény nevzťahuje, vzhľadom k tomu, že prekonala toto ochorenie a nevyskytujú sa u nej klinické príznaky ochorenia a má o prekonaní ochorenia doklad v zmysle prílohy danej vyhlášky.

Zároveň takáto osoba nie je povinná sa po kontakte ani s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 podrobiť izolácii, karanténe ani testovaniu po stanovenú dobu, pokiaľ sa u nej nevyskytnú nové klinické príznaky ochorenia. Odporúčame, aby kontaktovala svojho praktického lekára, ako aj špecialistu a tí jej zhodnotia imunologický profil po prekonaní ochorenia COVID-19, zvážia prípadne kontrolné PCR testovanie s odsledovaním hodnoty CT egénu a, samozrejme, zhodnotia a nastavia liečebný proces s ohľadom naliehavosti ďalších liečebných postupov.


Foto: archív ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 15 (21. apríl 2021)

bottom of page