top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Ľubovňania na skialpinistických pretekoch

Updated: Jun 25, 2020



IMG_20200215_140214

Strungami Osnice nesie názov jednodňových skialpinistických pretekov dvojíc, ktoré sa uskutočnili preduplynulý víkend v Malej Fatre.


Na úpätí vrchu Osnice a pod majestátnym vrchom Rozsutca sa na štart druhého ročníka postavilo 40 súťažiacich dvojíc. Miestni nazývajú okolité hole, lúky a pasienky, po ktorých sa statoční skialpinisti preháňajú, strungy, a preto nesú preteky tento zaujímavý názov. Medzi pretekármi zo všetkých kútov Slovenska mala vďaka Michalovi Alexikovi a Máriovi Hutníkovi zastúpenie aj Stará Ľubovňa.


„Vyrazili sme v skorých ranných hodinách a za krásneho slnečného počasia sme sa snažili prekonať nástrahy trate, ale aj samých seba,“ povedal 41-ročný matador Michal Alexik. Ako dodal, ide o fyzicky náročné preteky, kde každý účastník, ktorý príde do cieľa, nastúpa vyše 2000 výškových metrov.


Počas 20-kilometrovej trate musia pretekári absolvovať niekoľko výšľapov a následne aj náročných zjazdov. Výnimkou nie sú ani jednoduché skalné pasáže, ktoré musia preliezť pretekári v plnej poľnej s lyžami na chrbte. „Jeden takýto skalný úsek nám dal zabrať vyše pol hodiny. V propozíciách bolo uvedené, že sa nemáme báť, lebo keď to zvládli ovce, zvládneme aj my,“ vtipne komentoval náročnosť trate zanietený skialpinista.


Chlapcom sa podarilo prísť do cieľa na 32. mieste a nazbierať  skúsenosti. „Keďže pre Mária to boli prvé skialpinistické preteky a tzv. krst ohňom, boli sme aj s takýmto výsledkom spokojní a v cieli sa tešili, že sme túto trať úspešne absolvovali. Tieto preteky berieme aj ako prípravu na vrchol sezóny a oslavu skialpinizmu v strednej Európe – ide o na najznámejšie trojdňové etapové preteky dvojíc Bokami Západných Tatier,“ dodal na záver Alexik.

FB_IMG_1581934882364
fbt

Daniel Šak


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č.7/2020 (25.február 2020)


bottom of page