top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Červený okres, štvornásobný nárast nakazených

Updated: Sep 23, 2021

V uplynulý týždeň (37. kalendárny) došlo na území okresu Stará Ľubovňa k viac ako štvornásobnému vzostupu počtu pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 (99 prípadov) oproti 36. týždňu (21 prípadov). Len na území obce Šarišské Jastrabie evidujú hygienici v tomto období 42 nových prípadov. Za mesiac september tak celkovo v obci pribudlo 50 pozitívnych prípadov.



„Prvé prípady boli zaznamenané v súvislosti s účasťou na svadbe, kde boli aj hostia z Bardejova a následne sa nákaza zaniesla do rodín, na pracoviská a do zariadenia pre detí a mládež v našom okrese,“ uviedla príčiny zvýšeného výskytu ochorenia Mária Mancalová, regionálna hygienička.


Rodinné návštevy i svadba

Spomínaná svadba sa teda odzrkadlila aj vo zvýšenom výskyte pozitívnych v Šarišskom Jastrabí, odkiaľ sa nákaza rozšírila. „Z uvedenej obce evidujeme na základe rodinných návštev aj prípady v ďalšej obci nášho okresu v súvislosti s rodinným stretnutím," potvrdila Mária Mancalová.

Ďalšie pozitívne prípady na území okresu súvisia podľa nej s predoperačným vyšetrením či hospitalizáciou, ako aj  potvrdením úzkych kontaktov s pozitívnou osobou.

Nateraz sú tak hygienici v strehu, pozorne sleduje epidemiologickú situáciu na dennej báze a v závislosti od toho prehodnocujú prijatie potrebných protiepidemických opatrení.


Vyše 20-percentná pozitivita

Čísla teda hovoria za všetko, v uplynulom týždni sa potvrdili v okrese tri prípady Ag testom (z celkovo 1766 vykonaných laboratórnych vyšetrení, čo je 0,17 %) a PCR testom 96 prípadov (388 vyšetrení, 24,74 %.)


Zatvárajú sa aj triedy

V okrese sa už aj zatvárajú triedy, podľa školského semaforu prešli na dištančné vzdelávanie v jednej triede mestskej základnej školy a v troch triedach obcí okresu. Online sa budú vyučovať aj dve triedy strednej školy. Zariadenia sociálnych služieb sú zatiaľ na tom dobre, v žiadnom sa nevyskytlo ochorenie Covid-19.


Rúško vystriedal respirátor

Od pondelka 20. septembra sa tak okres Stará Ľubovňa ocitol v červenej fáze. Opatrenia platné v tejto farbe prinášajú povinnosť nosenia respirátorov v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov. V exteriéri platí povinné prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou na hromadných podujatiach.

Obmedzenia výrazne zasiahnu aj do počtu hostí jesenných svadieb. V prípade zaočkovaných sa môže v interiéri zúčastniť max. 50 osôb, v exteriéri 80 osôb. V režime OTP o polovicu menej, v interiéri 25 osôb a v exteriéri 40 osôb. Pre tzv. základ nie sú povolené vôbec.


Ilu.foto: archív ĽMS

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 35 (22. septembra 2021)



bottom of page