top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Vytvorili aplikáciu Zostaň zdravý

Updated: Aug 11, 2020


Zostaň zdravý

Nová aplikácia používateľa upozorní, že prišiel do kontaktu s pozitívnym pacientom na koronavírus.


Pripravili ju slovenskí lekári z rôznych medicínskych oblastí spolu s programátormi. Má za úlohu odhaliť potvrdený prípad nákazy koronavírusom v okolí 50 metrov. Aplikácia sa však musí najprv rozšíriť.


Funguje na princípe neviditeľnej ochrannej sieti anonymných zariadení. Na základe toho sa užívateľ dozvie, kedy a kde bol v blízkosti potvrdeného COVID 19.


„Ľudia si môžu priamo z aplikácie vybrať možnosť otestovať sa na COVID 19 a zároveň do nej naspäť dostanú informáciu o pozitivite, bez potreby niekam volať či chodiť,“ píše sa na webovej stránke zostanzdravy.sk. Aplikácia je už v obchode Google Play. Podobnú aplikáciu využili v Izraeli, USA a Nemecku.


Dezinfikujme aj mobily! Okrem dôkladného umývania rúk by sme nemali zabúdať ani na mobilné zariadenia. Na čistenie smartfónu sa odporúčajú dezinfekčné vlhčené vreckovky so 70 % koncentráciou izopropylalkoholu.


Iné dezinfekčné prostriedky alebo alkohol by mohli displej smartfónu poškodiť. Ak však nemáte vhodný prípravok postačí jemná handrička namočená v teplej vode a mydle. Neodporúčajú sa ani papierové vreckovky či toaletný papier, ktoré môžu znečistenie ešte viac rozniesť.


Foto: zostanzdravy.sk


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 11 (24. marec 2020) 


bottom of page