top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Viete o podpornej skupine dojčenia v Starej Ľubovni?

Updated: Jul 20, 2020


V Starej Ľubovni funguje už dva roky Podporná skupina dojčiacich matiek. Mamičky z mesta a neďalekých obcí sa v nej stretávajú, aby sa porozprávali o dojčení, nosení a starostlivosti o deti.


Mamičky, ale aj ženy v očakávaní sa tu od dvoch poradkýň OZ Mamila dozvedia  všetko potrebné o dojčení. A tiež sa porozprávajú o radostiach i starostiach materstva. Na neformálnych stretnutiach raz za mesiac sa schádza okolo 10 žien spolu s deťmi rôzneho veku – od novorodencov, bábätiek v období zavádzania príkrmov až po deti, ktoré sa dojčia do prirodzeného odstavenia.  Poradia si a riešia mnohé problémy. „O tejto skupine som sa dozvedela od mojej kamarátky a veľmi sa mi tu zapáčilo. Som tu len krátko, ale už som získala veľa informácií o dojčení a o kontakte rodičov s deťmi,“ nechala sa počuť mamina dvoch detí Mária Štefančíková.


Na Farbiarskej ulici  je rušno Do tejto skupiny sa dá dostať veľmi jednoducho. „Stačí nás požiadať o členstvo v Podpornej skupine dojčenia Stará Ľubovňa na sociálnej sieti. Po zodpovedaní otázok – Aké staré je vaše dieťa, ste tehotná alebo dojčiaca žena a čo očakávate od skupiny, vás prijmeme,“ prezradila jedna z laktačných poradkýň u nás Dragana Thyriová. Ako dodala, často mamičky v skupine hľadajú aj podporu, ktorú vo svojom okolí nenájdu. Dojčiť dieťa, ktoré má viac ako pol roka alebo rok u nás akosi nie je zaužívané. Nie je to však žiaden problém. „Väčšinou si ľudia myslia, že fľašou a cumľom nič nepokazia, ale opak je pravdou,“ vyjadrila svoj názor Miroslava Dlugolinská, ktorú pohotovo doplnila mama 6-ročnej slečny a 10-mesačného Oskarka: „Dojčenie je často sprevádzané problémami, hlavne zo začiatku to bolo trápenie, a tak som sa nakontaktovala na túto skupinu. Vieme si poradiť, riešiť problémy a porozprávať sa,“ objasnila Beáta Horváthová.

podporna-skupina-dojcenia

Čo môžem jesť, keď dojčím? Kedy mám začať prikrmovať? Ako mám dojčiť po 6. mesiaci? Aj na tieto otázky nájdu mamičky v skupine odpovede.


Aj tandemové dojčenie Mamičky tu tak nájdu odpovede na mnohé otázky a riešenia svojich problémov. Od toho, ako dojčenie prebieha a v akých situáciách, závisí aj jeho úspešnosť. Zahraničné štúdie preukázali, že takéto skupiny dokážu pomôcť, aby v 6. mesiaci bolo dojčených ešte 70 percent detí, oproti skupine bez takejto pomoci, kde je v 6. mesiaci dojčených už len 6 percent detí. „Neprichádzajú k nám však len mamičky. Máme tu aj tehotné ženy, ktoré sprevádzame celým tehotenstvom a po ňom. Tiež u nás nájdete aj tandemovo dojčiace mamičky, to znamená, že dojčia staršie dieťa s mladším súrodencom,“ ozrejmila D. Thyriová. Príkladom je Daniela Vyrosteková, ktorej dojčenie zjednodušuje starostlivosť o dvoch synov. „Musíme si to často prispôsobiť, ale určite by som nemenila. Je to dobré a viem, že pre obe deti robím to najlepšie.“ Ženy, ale i široká verejnosť sa o dojčení a nosení v šatke alebo ergonomickom nosiči môžu dozvedieť viac už onedlho. 6. októbra o 10.00 h sa chystá u nás pochod mestom v rámci Medzinárodného týždňa nosenia detí a Európskeho týždňa dojčenia.


bottom of page