top of page
  • Alena Dudláková

Chce spolupracovať s obcami. ROZHOVOR s okresnou prednostkou Katarínou Tomkovou

Vo funkcii prednostky Okresného úradu (OÚ) v Starej Ľubovni je Katarína Tomková od 21. decembra 2023. V pozícii vymenila Richarda Malého. Pýtali sme sa, ako sa zhostila s novou pozíciou a aké má vízie.


Určite máte pred sebou plány a vízie, predtým sa ešte vráťme v skratke k prvým mesiacom v novej pozícii.

- Prvé mesiace boli náročné, ale zároveň obohacujúce. Musela som sa rýchlo zorientovať v agende úradu, spoznať kolektív a jeho prácu. Zároveň som sa musela oboznámiť s administratívnymi úlohami a s rôznymi očakávaniami občanov, samospráv a inštitúcií. Napriek tomu som vnímala veľkú podporu zo strany kolegov a stretla som sa aj s pozitívnymi reakciami od verejnosti.

Úroveň fungovania úradu považujem za dobrú, avšak ako všade, aj tu vidím priestor a potenciál na zlepšenie. Mojou víziou je moderný a efektívne fungujúci úrad, ktorý bude slúžiť občanom s ochotou a profesionalitou. Mojimi prioritami sú zlepšenie komunikácie s občanmi, transparentnosť, poskytovanie kvalitných služieb a dodržiavanie termínov, ktoré považujem za kľúčové preto, aby úrad fungoval efektívne a slúžil občanom tak, ako si zaslúžia a očakávajú.


Pri výmene v popredných funkciách sa vždy hovorí o personálnych zmenách. Plánujete ich robiť?

- V súčasnosti neuvažujem o personálnych zmenách. Chcem najprv spoznať zamestnancov úradu a ich prácu. Až potom budem môcť posúdiť, či sú potrebné nejaké zmeny. V budúcnosti však nevylučujem, že k personálnym zmenám dôjde, ak to bude potrebné pre zefektívnenie práce úradu.


Vo svojej novej pozícii ste aktívna aj na sociálnych sieťach, s akými reakciami sa stretávate?

- Snažím sa takto informovať občanov o činnosti úradu a o dôležitých udalostiach v regióne. Stretávam sa s prevažne pozitívnymi reakciami. Ľudia oceňujú, že sa s nimi snažím komunikovať, a že im poskytujem informácie. Samozrejme, že sa niekedy stretávam aj s kritikou, ale tú beriem ako konštruktívnu spätnú väzbu, ktorá mi pomáha zlepšovať prácu úradu.


Vidíme, že sa snažíte osloviť starostov a ďalších dôležitých ľudí pre náš región. Je predpoklad a ochota spolupráce aj zo strany starostov obcí? Máte už nejaké konkrétne plány, čo by ste chceli priniesť do regiónu?

- Veľmi rada sa stretávam a spolupracujem so starostami obcí a kľúčovými osobnosťami regiónu. Na pozíciu prednostky som prišla s predsavzatím, že budem tráviť čo najviac času v regióne medzi ľuďmi. Postupne navštevujem všetky obce a oboznamujem sa s potrebami, starosťami i radosťami týchto obcí. Aktívnym dialógom a úzkou spoluprácou so starostami sa snažíme spoločne riešiť aktuálne výzvy a hľadať optimálne riešenia. V tejto súčinnosti zohráva dôležitú úlohu aj efektívne využitie dostupných zdrojov na financovanie projektov v oblasti podpory najmenej rozvinutých okresov. Mám už aj nejaké konkrétne plány, čo by som chcela priniesť do regiónu. Prikladom je rozvoj cestovného ruchu, podpora malého a stredného podnikania a zlepšenie infraštruktúry. Je to beh na dlhé trate, ale verím, že tieto plány pomôžu k rastu a prosperite nášho regiónu.

Intenzívne komunikujem aj so starostami obcí, v ktorých žijú marginalizované rómske komunity. Súčasná situácia je znepokojujúca, a preto už v máji v Starej Ľubovni organizujem celoslovenskú konferenciu, ktorá sa bude zaoberať práve touto problematikou.

foto: archív K.T.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 16, 24. apríla 2024)


bottom of page