top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Výročie, posvätenie prístavby i slávnostný program v ŠZŠ sv. Anny

Updated: May 13, 2022

Špeciálna základná škola sv. Anny v Starej Ľubovni sídli v priestoroch Domu sv. Anny na Štúrovej ulici v prenajatých priestoroch a najnovšie si rozšírila kapacitu o kontajnerovú prístavbu v areáli. V uplynulé dni ju tu nielen posvätili, ale pripomenuli si slávnostným dňom aj šesť rokov existencie.

Škola je výnimočná a jediná svojho druhu na území mesta, vzdeláva deti s mentálnym, telesným a kombinovaným postihnutím, žiakov s autizmom alebo ďalšími pervazívnymi vývinovými poruchami s mentálnym postihnutím. „Založenie školy, zapálení, tímoví a inovatívni zamestnanci, nefalšovaná radosť a úsmevy žiakov, obetavosť a láska rodičov k svojim deťom, aktívna spolupráca so ZSS - Dom sv. Anny, vypočutie a podpora zriaďovateľova, spoluprácu s ďalšími partnermi..., toto všetko spôsobilo, že sme tu už šesť rokov,“ pripomenul Ján Rusiňák, riaditeľ školy, ktorá sa, čo do počtu žiakov, rozrástla trojnásobne, z pôvodných 10-tich na 30-tku.



Veľký plán s výstavbou školy

Prístavba, ktorá vyšla na okolo 24-tisíc eur, tak čiastočne pomohla vyriešiť kapacitu, rysuje sa ale, že sa bude ďalej rozrastať. Aj preto má na stole odvážny plán – výstavbu novej budovy.

„Už máme rozhodnutie regionálneho úradu verejného zdravotníctva, takže chystáme stavebné povolenie, všetky stavebné pozemky sú už zapísané na školu, takže už robíme všetko preto, aby sme získali finančné zdroje, či už z Plánu obnovy alebo ďalších európskych štrukturálnych fondov a mohli zrealizovať tento náš plán,“ pripomenul riaditeľ školy, ktorú v zámere podporuje aj jej zriaďovateľ.


„Veľmi sa na to tešíme, je tu šikovný riaditeľ, takže dúfam, že sa zámer naozaj podarí, lebo je veľký záujem o túto školu a o bytie v nej. Je to veľmi dobrý projekt a chceli by sme ho podporiť ako vieme,“ podotkol Damián Saraka, riaditeľ Gréckokatolíckeho arcibikupského školského úradu v Prešove.


Dávajú hodnotu každému žiakovi

Slávnostný deň v škole po posviacke novej učebne pokračoval svätou omšou a programom žiakov pre rodičov i hostí. Bol ukážkou toho, čo všetko dokážu aj hendikepované deti pod odborným vedením.



„Starostlivosť o týchto žiakov ukazuje, ako sa dáva ľuďom hodnota, a to je to, čo potrebujú tieto deti zažiť. Lebo žijeme v spoločnosti, ktorá vytvára hodnoty len na základe nejakých výsledkov, ale človek má hodnotu už len tým - že je. A práve títo ľudia, ktorí ich vzdelávajú, dávajú svojou starostlivosťou hodnotu ich životu, posúvajú ich ďalej v rámci ich možnosti alebo ich tempa. Dávajú im hodnotu – a to je taký odkaz pre celý svet, je to svedectvo tejto školy, veľmi dôležité pre dnešok,“ dodal o. Damián.


foto: archív ŠZŠ, ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 18 (11. máj 2022)


bottom of page