top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO V Starej Ľubovni sa predviedli najlepšie recitátorky

Updated: Aug 4, 2022

Symbolom 55. Našej Vansovej Lomničky (NVL) bol ľubovník bodkovaný, ktorý je stelesnením ženskej sily, jej bôľov, jaziev na tele i na duši… A tak ako liečivá rastlina svojou silou všetko zahojí, aj zanietené recitátorky prišli do Starej Ľubovne ovlažiť poetické duše svojím umeleckým prednesom.

Po pandemickej prestávke sa ženy obzvlášť tešili do Starej Ľubovne, prišlo 27 recitátoriek zo všetkých kútov Slovenska a zo srbskej Vojvodiny. Najmladšia mala 17 rokov, najstaršia 87.


Srdcová záležitosť mnohých žien

„Po dvoch rokoch pandémie nanovo štartovať niečo, čo je tu už 55 rokov, je veľmi zložité, keď ideme v každoročnom rytme, tak je to trošičku jednoduchšie, ale myslím si, že je veľmi dobré, že sa konečne stretávame naživo,“ podotkla Eva Kollárová, vedúca kultúry mesta, ktoré sa spolu s Ľubovnianskym osvetovým strediskom podpisuje pod organizáciu dvojdňového festivalu slova, kde nechýbal galavečer v dome kultúry s výnimočnými prednesmi a tentoraz s veľkou hudobnou legendou Paľom Hammelom.



Deficit stretnutí priznali hlavne stálice Našej Vansovej Lomničky. „My tu prichádzame ako domov, veľmi sme sa tešili, pretože takú prajnú a žičlivú atmosféru, aká je tu, to nikde nenájdete,“ povedala dlhoročná úspešná recitátorka z Bratislavy Duňa Hrabinská. Ďalšia z bratislavského klubu sa dokonca priznala, že Stará Ľubovňa u nej dostala prednosť pred rodinnými udalosťami. „Neskutočne sme sa tešili, lebo sme také bláznivé, hlavne ja, môj syn ma zajtra svadbu a ja som dnes prišla tu, lebo by som si nevedela predstaviť, žeby som tu nebola,“ prekvapila Lenora Nátherová.



Ako priznala aj jediná zástupkyňa zo Starej Ľubovne Elena Polahárová, pre ňu mal 55-ty festival slova osobitý význam. „Okrem tých dvoch rokov ja mám oveľa dlhšiu pauzu, nebola som tu 20 rokov ako recitátorka. Takže pocity sú úžasné, Lomnička je tu stále! Kto nikdy na nej nebol, tak ma možno celkom nepochopí, ale je to jedinečné dielo celých generácií.“



Aj mladé recitátorky

Medzi zanietenými recitátorkami sa objavili stálice, ale i nové tváre. A aj, takpovediac, mladá krv. „Som tu prvýkrát a zavolala ma tu pani učiteľka, hovorila, že s touto súťažou má len dobré skúsenosti, tak som to chcela aj ja vyskúšať,“ priznala sa Natália Maderová z Ružomberka. Ďalšia mladá recitátorka z Kamienky Ema Fröhlichová si síce už párkrát vyskúšala prednes na Lomničke, ako však priznala, pred „ostrieľanými kolegyňami“ má stále rešpekt, vie sa od nich však mnohé priučiť a hlavne záverečný seminár s porotou je pre ňu veľkou školou.



Udelených bolo niekoľko cien a tiež diplomov za recitátorský prínos. Hlavnú cenu 55. NVL porota prisúdila Márii Škarohlídovej, veľmi cenenú cenu diváka získali dve recitátorky s rovnakým počtom hlasov, a to Júlia Čurillová, ktorá na recitačnú súťaž prišla aj s dcérou a Mária Škarohlídová. Cenu Lomničky za rok 2022 si odniesla Irina Nováková za dlhoročnú neúnavnú organizátorskú prácu pi príprave festivalu.




Odmenené výnimočným šperkom

Časť ocenení pre recitátorky tvorili originálne šperky z dielne známej slovenskej šperkárky Petry Tóth. Ako dopovedala Eva Kollárová, koho iného by mali krášliť ako víťazky Našej Vansovej Lomničky... Ružové šperky – brošňa a prívesok, plné kvetov s ružovo-zlatými lístkami posiate kamienkami a maľované šperkárskym emajlom sú venované slovenskej spisovateľke Terézii Vansovej a inšpirované vyšívanými kvetmi na sukni z jej rodnej obce Zvolenská Slatina. Séria Kvety pre Teréziu Vansovú bola vytvorená z úcty k poprednej slovenskej spisovateľke a inšpirovaná večnosťou umeleckých diel, ktoré napísala a z ktorých dodnes čerpajú generácie.



Ceny 55. ročníka NVL

Cena Lomničky: Irina Nováková
Cena poroty: Mária Škarohlídová
Cena Prešovského samosprávneho kraja: Anna Mišurová
Cena Ľubovnianskeho osvetového strediska: Mária Kotorová
Cena primátora mesta Stará Ľubovňa: Lenora Nátherová
Cena prednostu MsÚ Stará Ľubovňa: Duňa Hrabinská
Cena ved. odd. školstva a kultúry MsÚ St. Ľubovňa: Júlia Čurillová
Cena Ľubovnianskeho múzea: Júlia Laceková
Cena Okr. organizácie Únie žien Slovenska: Mária Petríková
Cena divákov: Júlia Čurilová, Mária Škarohlídová
Cena ZPOZ: Želmíra Mišutová
Cena Ľubovnianskej knižnice: Marka Galasová
Cena Ľubovnianskeho literárneho klubu: Tamara Belková
Cena Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny: Dana Sobolová

Odborná porota: Ján Petrík, Spišská Nová Ves, Igor Hrabinský, Bratislava, Renáta Jurčová, Bratislava, Nina Kollárová, Prešov, Soňa Šebová, Liptovská Porúbka







foto: Michal Petrilák

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 25 (28. jún 2022)

bottom of page