top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Už polstoročie oceňujú amatérskych fotografov

Celoslovenská postupová súťaž amatérskej fotografie AMFO 2022 sa dočkala okrúhleho 50. výročia s nosnou témou Pamäť. Ľubovnianske osvetové stredisko (ĽOS) ako organizácia Prešovského samosprávneho kraja sa každoročne podpisuje pod jej organizáciu na krajskej úrovni a jej vyhodnotenie sa tentoraz netradične konalo v areáli Ružbašských kúpeľov.

Do krajskej súťaže postúpilo celkovo 105 autorov s 285 fotografiami. A to podľa veku v troch vekových kategóriách, do 15 rokov, od 15 do 25 rokov a nad 25 rokov, zvlášť sa hodnotila čiernobiela a farebná fotografia a nechýbala osobitná tzv. žánrová fotografia s podkategóriami Cykly a seriály i Experiment.



Postúpil aj autor zo Starej Ľubovne

O výber tých najlepších a postup na celoslovenské zápolenie do Martina rozhodovala trojčlenná porota: fotografka zo Starej Ľubovne Klaudia Kirschnerová (predsedníčka), Petra Šmidová (fotografka, Stará Ľubovňa) a fotograf z Popradu Anton Frič. Do celoslovenského kola napokon poslali 23 fotografov s výberom 42 fotografií. Starú Ľubovňu bude zastupovať v kategórii nad 25 rokov Peter Boško zo Starej Ľubovne s fotografiou Krátkodobá pamäť.



Čo si všímala porota?

Aj keď téma Pamäť, ako sa vyjadrila predsedníčka poroty, nebola nosnou hodnotou väčšiny fotografií, výber bol naozaj široký a zapojili sa rôzne vekové kategórie. „Byť porotou nikdy nie je jednoduché, pretože treba na práce nazerať jednoznačne objektívne, ale napokon sme sa zhodli. Venovali sme sa tomu, ako fotografia na nás vplýva, dodržiavaniu hlavnej témy, všímali sme si technické spracovanie, prevedenie tlače i zanechanie odkazu a stopy fotografie,“ vyjadrila sa predsedníčka poroty. Podľa nej by bolo účelnejšie do budúcnosti vytvoriť samostatne skupinu pre zapojené fotografie s témou daného ročníka. „Aby bol priestor pre zapojenie fotografie bez témy a následne s ňou,“ dodala.


Netradične vo Vyšných Ružbachoch

Výnimočne sa vyhodnotenie i program jubilejného AMF-a konali netradične v priestoroch Bieleho domu v Kúpeľoch Vyšné Ružbachy. „Som rád, že sme toto podujatie, takpovediac, vytiahli von, pretože tým, že Stará Ľubovňa je Mestom kultúry 2021, je tu množstvo iných podujatí a tieto krásne historické priestory tak tiež ožili kultúrou a pritiahli návštevníkmi,“ podotkol za organizátora riaditeľ ĽOS Martin Karaš, ktorého mimoriadne teší neutíchajúci záujem o fotografovanie, tak zo strany začínajúcich či skúsených fotografov.


Jubilujúci 50. ročník AMFO 2022 okrem výstavy najlepších fotografií priniesol aj katalóg postupujúcich snímok.



Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 23 (15. jún 2022)

foto: ĽMS


bottom of page