top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Nákladná technológia stála roky v sklade. Mesto ju predalo za jedno euro

Updated: Mar 31, 2022

Mesto Stará Ľubovňa predalo po dlhých 12 rokoch technológiu na prevádzku zimného štadióna. Za symbolické jedno euro pôjde do vlastníctva firmy Ken-ex, ktorá prevádzkuje ľadovú arénu v meste. Technológia uskladňovaná dlhé roky v areáli mestskej spoločnosti Ekos blokovala sklad na triedenie odpadov, kupujúci prisľúbil, že ju do konca marca z miesta vyvezie.

Ešte v roku 2010 stála kompletná technológia 420-tisíc eur, mesto ju zaplatilo z účelovej štátnej dotácie. Súčasťou nákupu boli stroje, zariadenia a príslušenstvo chladenia, nemrznúce zmesi, lavice pre hráčov, bránky či mantinely.


Na ponuky a inzerát mizerná odozva

Nevyužitá technológia bola pôvodne zakúpená pre plánovaný zimný štadión v Starej Ľubovni, ktorého rozostavaná konštrukcia sa v roku 2013 zrútila. Odvtedy nastali rôzne, najmä súdne prieťahy, ktoré mali za následok nedokončenie stavby.

Štadión v Starej Ľubovni sa podarilo postaviť a sprevádzkovať až za spolupráce mesta a súkromného investora na prelome rokov 2019/2020, s použitím novej technológie. Stará ostávala naďalej v areáli Ekosu mimo prevádzky, kde chátrala. Mesto hľadalo riešenia a ponúkalo ju celkovo v štyroch verejných obchodných súťažiach. „V nedávnej minulosti sme rokovali napríklad s mestom Dolný Kubín i so samosprávnymi krajmi. Ponúkaná cena bola 24 900 eur, no ostalo to bez ich spätnej väzby,“ poznamenal primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. Ponuka na predaj bola uverejnená aj na inzertnom portáli samospráv miest a obcí, ani tam nikto neprejavil záujem.


Technológiu odvezú do konca mesiaca

Do ostatnej súťaže, ktorej zámer o kúpu bol zverejnený aj na úradnej tabuli mesta, sa ako jediná prihlásila prešovská firma Ken-ex. Jednou z podmienok bol predaj technológie vcelku.

Kupujúca spoločnosť sa zároveň zaviazala, že sklad pre potreby triedenia odpadu bude v spoločnosti Ekos uvoľnený do konca marca.

„Áno, tento termín dodržíme,“ povedal nám Ján Kentoš, konateľ spoločnosti Ken-ex. Tomu sme tlmočili aj pripomienky z mestského zastupiteľstva pre obavy, aby chladiaca kvapalina nebola vyliata nelegálne v Starej Ľubovni.

„Momentálne sme dali kvapalinu na rozbor, je pravdepodobné, že s nejakými prímesami by sa mala dať použiť na nejakom zo štadiónov,“ vylúčil akékoľvek špekulácie.


Mantinely staršieho typu

Nový vlastník staršej technológie ju plánuje využiť v Prešove, kde vystupuje aj ako majiteľ ľadovej PSK arény. „Hľadáme investora na výstavbu menšej haly za zimným štadiónom. Vieme si predstaviť, že technológia by mohla byť použitá tam. Ak investora nezoženieme, časť technológie možno zrepasujeme a posunieme inam. Ak už nič iné, aspoň mantinely by mohli byť použiteľné. Musím však povedať, že ide ešte o staršie typy, ktoré boli plánované s betónovou obrubou. Kto ich bude chcieť použiť, nevyhne sa ďalším nákladom. Napríklad v Starej Ľubovni sme kupovali nové, ktoré sú podľa zadania Medzinárodnej hokejovej federácie, aby sa v PEM aréne dali hrávať aj súťažné zápasy,“ vysvetlil J. Kentoš.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 11 (23. marec 2022)


bottom of page