top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Poslanci vyhoveli požiadavkám podnikov

Poslanci určili podnikateľom časy, dokedy budú mať prevádzky vo večerných a nočných hodinách otvorené.


Hlasovanie na minulotýždňovom rokovaní zastupiteľstva v Starej Ľubovni bolo aj na podnet prokurátora, ktorý napadol všeobecné záväzné nariadenie mesta na základe sťažností obyvateľov na Levočskej ulici. Po dlhšej diskusii sa napokon poslanci zhodli na tom, že nebudú prevádzkové časy určovať na základe zonácie, ale budú platiť rovnako pre všetkých. Prevádzky i nočný život v meste ponechali a dokonca sa rozhodli nediskriminovať podnikateľov tým, či majú podnik na ulici, kde bývajú obyvatelia alebo v centre mesta, kde sú budovy slúžiace na podnikanie.


PROKURÁTOR ZISTIL PORUŠENIA

Obyvateľom budovy bývalého Pienstavu, ktorá sa rozsiahlou rekonštrukciou premenila na bytový dom, začal prekážať nočný diskotékový život. Predmetom sváru bol diskotékový bar Belvic, kde bola na kontrolu aj hygiena, ktorá zistila vysokú hlučnosť. Prokurátor tak riešil otváracie hodiny prevádzok. „Začal som konať na základe podnetu, a zistil som, že niektoré časti VZN sú nezákonné. Tie som napadol. V právomoci mesta je určiť časy otvorenia prevádzok. Podnikateľ musí požiadať mesto o to, aký otvárací čas prevádzky bude mať, a v akom čase bude podnikať,“ povedal prokurátor Filip Trembáč.


OTVÁRACIE HODINY PREDMETOM DISKUSIÍ

Pôvodný návrh hovoril o tom, že otváracie hodiny budú určené na základe zonácie a územného plánu. Na uliciach, kde bývajú ľudia, mohli byť počas víkendov podniky otvorené do polnoci, v centre mesta a mimo obývanej časti mesta do druhej hodiny rána. To sa nepáčilo podnikateľom. V obehu bola aj petícia, ktorú podporili aj niektorí poslanci. „Nás oslovili podniky v meste. Vyzbieralo sa 450 podpisov za tri a pol dňa. Je smutné, že mladí ľudia nemajú kde ísť a ešte aj v lete im pozatvárame nočné prevádzky, veď mesto je už teraz vyľudnené,“ nechal sa počuť poslanec Patrik Nemergut, ktorý poukázal aj na nespravodlivosť v prípade, ak by niektoré podniky mohli byť otvorené dlhšie ako iné, a pritom je medzi nimi len pár metrová vzdialenosť. Petíciu napokon poslanci nebrali do úvahy, keďže ju doručili na mestský úrad len deň pred zasadnutím poslancov.


HLASOVALI ZA ZJEDNOTENIE ČASOV

Na zastupiteľstve ale návrh zonácie skritizovali viacerí poslanci. „Zóny by som neurobil vôbec, nech pravidlá platia rovnako pre všetkých,“ povedal Marián Saloň. K tomuto názoru sa pridali aj ďalší poslanci. „Pandémia prevetrala prevádzky, mali to ťažké a teraz im nie je dobré rušiť a skracovať časy otváracích hodín. Dávam pozmeňovací návrh, aby boli časy zjednotené a platili pre každého rovnako,“ podotkol poslanec Rastislav Stašák. Viacerí sa pridali na stranu zjednotenia otváracích hodín, pretože sa zhodli na tom, že počas leta je mesto plné mladých ľudí.


CEZ VÍKENDY DO DRUHEJ RÁNO

Diskutovalo sa aj o svadbách a oslavách, no napokon sa poslanci po prestávke dohodli na tom, že podniky nechajú otvorené všade rovnako. „Treba myslieť aj na to, že niekto si rád vyjde von, na pivo alebo kávu aj deň pred sviatkom, takže by som to do návrhu vložil,“ uviedol Peter Bizovský a napokon sa aj táto zmena ujala. Všetci poslanci hlasovali za dohodnutú zmenu, s výnimkou Pavla Mišenka, ktorý sa zdržal.

Otváracia doba tak platí pre všetky prevádzky rovnako. V pracovných dňoch do 24.00 h. V piatky, soboty, štátne sviatky, deň pred štátnym sviatkom, v deň pracovného pokoja a deň pred ním do druhej hodiny rannej.

Alena Dudláková

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 9, 6. marca 2024)


bottom of page