top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Chystajú zariadenia pre utečencov z Ukrajiny

Updated: Mar 29, 2022

Vojnovým utečencom z Ukrajiny bude pravdepodobne zabezpečované núdzové ubytovanie aj na úrovni jednotlivých okresov. Do Staroľubovnianskeho by tak mali postupne prichádzať skupiny po 50 ľudí. Krízový štáb v spolupráci s obcami už v predstihu vytypoval prvé zariadenia. Všetky opatrenia sa dejú v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciou.

Prvé miesta pre ľudí v núdzi by mohli vzniknúť v dvoch obciach, ale tiež v mestách Podolínec a Stará Ľubovňa. Na začiatok by malo ísť o päť takýchto zariadení. „S obcami a mestami máme veľmi dobrú spoluprácu, za čo im patrí vďaka,“ poznamenal prednosta Okresného úradu (OÚ) v Starej Ľubovni Richard Malý, ktorý v spolupráci s niektorými zložkami absolvoval prehliadku niektorých možných objektov pre ubytovanie Ukrajincov.



Náklady na jednu osobu sú 14 eur na deň

Náklady na zriadenie núdzového ubytovania, kde sú potrebné lehátka, matrace či deky bude obciam preplácať štát. Ten si chce následne výdaje uplatňovať cez európske inštitúcie. „Ide o núdzové ubytovanie, teda napríklad v kultúrnych domoch, telocvičniach, internátoch a nie v hoteloch, penziónoch či v súkromí. Náklady budú uhrádzané formou financovania záchranných prác a vecného plnenia v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciou. Základné financovanie je momentálne nastavené na sedem eur na energie a odpady a rovnako sedem eur na stravu, všetko na jednu osobu na deň,“ povedal Richard Malý, prednosta Okresného úradu (OÚ) v Starej Ľubovni. Ako tiež dodal, okresné úrady sú v otázke ubytovania v nepretržitom kontakte s krízovým centrom v Sobranciach, ktoré vysiela autobusy s občanmi Ukrajiny. „Našou úlohou je zabezpečiť ubytovanie pre 50 utečencov. Pri naplnení jedného zariadenia je nutné pripraviť ďalšie. Na takýto režim budeme pripravení.“


Prišlo už najmenej 80 detí

Ako sme už informovali, ľudia, ktorých prinútila invázia ruských vojsk zutekať z domova sú už ubytovaní u viacerých na súkromí. K ich odhadovaným počtom sa najviac približujú hlásenia obcí o pobyte utečencov. Ešte minulý týždeň bolo toto číslo na úrovni 170 ľudí, z ktorých bolo približne osemdesiat detí. Situácia si bude vyžadovať zaradenie najmenších do škôl, k čomu už bola vydaná metodika ministerstva zdravotníctva. Tá hovorí o vstupnej prehliadke detí u pediatra, u ktorého má žiadateľ adresu pobytu v potvrdení o dočasnom útočisku. Prípadne tiež v príslušnom obvode školy, ktorú bude dieťa z Ukrajiny navštevovať.


Za testovanie zodpovedá ubytovateľ

V súvislosti s covid-19 neplatí povinnosť utečencov nechať sa testovať po príchode cez hranice. Za testovanie však zodpovedá ubytovateľ s počtom nad desať osôb.

Na minulotýždňovom zasadnutí krízového štábu zazneli aj informácie od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva aj o ďalších vytypovaných zariadeniach vhodných na ubytovanie. Medzi nimi sa nachádza napríklad štátna chata lesníkov či kúpeľné zariadenie vo Vyšných Ružbachoch, chalupa v Kamienke a záujem prejavil aj hotel s kapacitou 600 miest v Ľubovnianskych kúpeľoch. Situáciu budeme naďalej sledovať.


Foto.: ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 11 (23. marec 2022)






bottom of page