top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Autorka detskej literatúry s malými čitateľmi

Obľúbené Stonožkové čítanie zavŕšilo svoje pôsobenie 12. ročníka v Ľubovnianskej knižnici interaktívnou besedou s úspešnou spisovateľkou pre deti a mládež Gabrielou Futovou a, ako obvykle, s hromadou čítania chtivých detí.


Vyštudovaná žurnalistka si nakoniec svoje miesto našla, a to veľmi úspešne pri detských čitateľoch a v príbehoch, v ktorých sa fantastické predstavy striedajú s reálnymi problémami súčasných detí. To, že jej knihy očarili aj našich mladých čitateľov, bolo ihneď zjavné už pri ich prezentácii, respektíve ich nebolo potrebné ani predstavovať, pretože deti už samotné príbehy dobre poznali. „Neviem, či Stará Ľubovňa má tak dobre sčítané deti alebo sa tu stretávam iba s deťmi, ktoré naozaj čítajú, ale decká, ktoré som tu spoznala, boli úplne úžasné,“ udelila pochvalu mladým čitateľom autorka.


Kúzla bodovali

Hoci spisovateľkinou srdcovkou z jej tvorby je kniha Štyri kosti pre Flipra, „najmä preto, že nie je vymyslená, všetko čo v nej čitatelia nájdu, sa naozaj stalo a hlavne vystupujú v nej aj moji blízki rodinní príslušníci,“ u našich čitateľov bodovala z jej bohatej knižnej edície najmä kniha Naša mama je bosorka, ktorá očarila nielen jednotlivcov, ale po vyjadrení detí i školské kolektívy. „Kniha bola veľmi zaujímavá, aj v triede sme si ju čítali, veľmi sa nám páčila a bola by som rada, keby som sa so spisovateľkou opäť niekedy stretla, aby mi nejaké nové knihy ešte dala,“ s iskierkou radosti v očiach dodala čitateľka Barborka.


O tom, že autorkine diela sú priam nasiaknuté pútavosťou, niet najmenších pochýb. Deti opísali, ktoré kúzla reálne z kníh aj vyskúšali a čo si z knižných diel zobrali, či už pre potešenie alebo zábavu, a čo reálne premietli i do skutočnosti. Beseda sa tak niesla v duchu pútavosti i objavovania nových skutočností v príjemnej, veselej atmosfére.


DETSKÉ I VLASTNÉ NÁMETY

Nápady a námety na knihy väčšinou autorke vnuknú deti samé: „Čo deti vymyslia, to nevymyslí žiadny spisovateľ, ale pravdou je aj to, že si veľmi rada aj vymýšľam, rada pozorujem nielen deti, ale aj zvieratká a niekedy vlastne naozaj stačí sledovať, čo sa okolo vás deje a príde to,“ opísala svoju inšpiráciu autorka.

Gabriela Futová sa venuje písaniu už 22 rokov, momentálne čaká na knihy, ktoré už sú odovzdané vo vydavateľstvách a priznala, že odkedy sa opäť po pandémii otvorili školy a knižnice, asi pol roka nič nenapísala. „Pretože sa opäť vrátila možnosť chodiť po besedách, a keďže som dva roky sedela doma, tak som si povedala, že teraz na písanie trošku zabudnem, oddýchla som si, ale už mám opäť nejaké tie plány v hlave, ktoré, ale neprezradím, aby vyšli,“ s úsmevom uzavrela obľúbená detská spisovateľka z východného Slovenska.


Jana Blašková, foto: autorka

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 24 (22. jún 2022)



bottom of page