top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Veľkonočná tvorba Anny Sakmárovej z Plavnice

O všestrannosti a talente pani Anny Sakmárovej z Plavnice nemožno pochybovať. Čoraz viac sa dostáva do povedomia verejnosti svojimi jedinečnými umeleckými dielami. Jej záľuby sú rôznorodé, ale hlavne sú to ručné práce, ktoré zdedila i odsledovala od svojej mamy Márie Zavadskej, s ktorou navzájom spolu tvoria dodnes.


„Od útleho detstva si pamätám, ako mamka neustále niečo vyrábala, či už to bola výšivka alebo štrikovala, či háčkovala. Aj vo vyššom veku je vždy plná energie, radosti a veselosti a stále má chuť niečo tvoriť pre radosť iných,“ hrdo a s nadšením opisuje pani Anna svoju učiteľku, ktorej vďačí za to, čo dnes vie.


VÁŠEŇ PRE TRADÍCIE

Jej vášňou je folklór - vyšívanie krojov, vyrábanie krojových fliaš - malé miniatúry krojov vždy z konkrétnej oblasti, ale napríklad aj také stužkovanie, technika, ktorou tvorkyňa vyrába veľkonočné vajíčka. „Vajíčka tvorím už niečo vyše šiestich rokov a musím povedať, že je to zložitejšia a mravčia práca. Najprv si musím vyrobiť lupienky kvetov a lístkov, k čomu používam saténové stuhy 2x2 cm, ktoré skladám a zatavím zapaľovačom. Následne prichádza na rad skladanie a lepenie výtvorov na polystyrénové vajíčko, ktoré predtým oblepím bielou saténovou stuhou,“ popisuje postup výroby pani Anna.



S veľkonočnou tematikou však neostaneme len pri vajíčkach. Talentovaná umelkyňa vyrába taktiež prikrývky na veľkonočné košíky, na ktoré vyšíva symboly Veľkej noci. Námety čerpá zo starších časopisov a výroba takejto prikrývky jej trvá približne dva týždne.


Jana Blašková, foto: archív A.S.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 14 (13. apríl 2022)

bottom of page