top of page
  • Mário Veverka

Suverénny Lami, na pódiu aj Ľubovňania

Updated: Jul 20, 2020


„Skvelý pretek na kvalitnej trati,“ presne týmito slovami opísal Memoriál Juzeka Hutníka Marek Renčlo z Košíc. A pridal tým šiestu bodku za pretekmi, ktoré uzavreli sezónu v MTB – XC na Slovensku.


Na cyklistov, ktorých 15. októbra zaviedla chuť súťažiť pod ľubovniansky skanzen, čakal „vynovený“ 5 km dlhý okruh. Tradíciu, že ho ani jeden rok nenechajú rovnaký, totiž organizátori opäť neporušili. „Tentoraz sme trať predĺžili o takmer 300 metrov. A novinkou tiež bolo, že sa po prvý raz štartovalo pred Stredovekým vojenským táborom,“ uviedol najskôr k zmenám Michal Alexik. Ako na margo druhej podotkol, k presunu štartu a cieľa ich viedli viaceré dôvody – to, aby dostali Memoriál s detskými pretekmi na jedno miesto, a tiež, aby ho zatraktívnili pre divákov. Čo sa, vďaka otvorenému priestranstvu na lúke, aj podarilo. Mimochodom, väčšinu z takmer 30 jazdcov tvorili na trati Staroľubovňania. Tak oni, ako i M. Renčlo či J. Halík, však nestačili mužovi patriacemu medzi absolútnu slovenskú špičku – Františkovi Lamimu z Košíc. „Zvíťazil v podstate systémom štart-cieľ. Maximálne pol kola ho ešte mali súperi na dohľad, ďalej to už ale bolo suverénne – on, dlhá, dlhá diera a potom Janko Halík,“ opísal dianie na trati M. Alexik, ktorý síce kvôli roztrhnutej reťazi preteky nedokončil, no z medailí sa nakoniec predsa len tešil. V detskej súťaži totiž na „pódium“ vystúpili aj jeho ratolesti.

stefanak

V hlavnej súťaži, pod ktorú sa podpísal SCK Pieniny spoločne s Mestom, si skvele viedol I. Štefaňák. Mimochodom, trať Memoriálu označil víťaz za najlepšiu na Slovensku v rámci cross-country a vedel by si na nej predstaviť aj M-SR.


PERSPEKTÍVA DO BUDÚCNOSTI Vďaka OZ Cyklovňa si totiž silu a technickú zručnosť za riadidlami zmerali pod hradom i najmenší. Vzhľadom na počasie, ktoré u nás v týždni pretekov vládlo, ich prišlo menej než vlani, na súťaživosti im to však neubralo. Ba naopak. „Prekvapilo nás, že sa nik nevzdával. Každý si šiel minimálne to svoje a vydal zo seba všetko,“ podotkol najskôr na margo výkonov odohrávajúcich sa na lúke pri tábore, Miloš Guzy. Predsedu Cyklovne ale v „sviatočnú“ sobotu potešil i fakt, že v kat. mini a midi sa na štart postavila až desiatka detí. „Do budúcna je to super, lebo keď budú chodiť pravidelne, naplnia sa nám aj staršie kategórie. A preteky tak majú perspektívu…“ Foto: M. Petrilák, ml.

14712783_629180827253424_6015266772285094731_o

Dve muchy jednou ranou – viac divákov znamenalo pre deti väčšiu motiváciu na trati a navyše, vidieť v akcii „mountainbikerov“, bolo pre nich obrovským zážitkom.


Výsledky VI. ročníka Memoriálu Juzeka Hutníka Detský pretek, mini (2010 -): 1. Oliver Alexik, 2. Barbora Alexiková (obaja Stará Ľubovňa). 3 Lenka Ilenčíková (Poprad). Midi (2005 – 09): 1. Timotej Šipoš, 2. Dávid Kormaník (SĽ), 3. Richard Kráľovský (Prešov). Maxi (2001 – 04): 1. Lukáš Valigurský (SĽ). Hlavná súťaž, juniori (2 okruhy): 1. Tomáš Hrebík (CKM Poprad) – 0:45:41. Ženy (2): 1. Jana Holdová (Poprad) – 1:14:54. Muži (3): 1. František Lami – 1:00:58, 2 Marek Rečlo – 1:04:31 h (obaja Košice), 3. Igor Štefaňák (SĽ) – 1:05:53 h. Veteráni (3): 1. Ján Halík (Poprad) – 1:03:34 h, 2. Ivan Saloň (Bike Pro BB) – 1:07:43, 3. Slavomír Šipoš (SĽ) – 1:18:56 h.


bottom of page