top of page
  • Peter Rindoš

Starú Ľubovňu čaká cyklistický sviatok. Na pretekoch v minulosti jazdil Tadej Pogačar

Starú Ľubovňu a okolie čaká veľký cyklistický sviatok. Po amatérskych pretekoch 30. apríla v rámci Východ road ligy sa v nedeľu 1. mája u nás uskutoční etapa Karpatského preteku kuriérov. V minulosti na nich jazdil napríklad najslepší cyklista súčasnosti Tadej Pogačar.


Medzinárodné cyklistické preteky pre mladých profesionálov do 23 rokov majú tradíciu od roku 1975. Štandardne prechádzajú územím troch krajín - Poľsko, Maďarsko a Slovensko. Do budúcnosti chcú organizátori zavítať aj do Českej republiky.


Kráľovská etapa

Etapa so štartom a cieľom v Starej Ľubovni je naplánovaná na prvý májový deň. „Podľa profilu by malo ísť o kráľovskú etapu tohto ročníka. V Starej Ľubovni sme preteky hostili už niekoľkokrát. Naposledy to bolo v roku 2018. Pretekov sa zúčastňujú národné tímy z viacerých európskych krajín vrátane Slovenského národného tímu. Účasť na tomto významnom cyklistickom podujatí však tohto roku potvrdil napríklad aj tím z africkej Nigérie,“ uviedli organizátori.

Preteky sú pre svoj májový termín nazývané aj „Baby Giro“ v spojitosti so slávnym Giro d´Italia, ktoré sa jazdia rovnako v máji. „Motto pretekov – Tu sa rodia hviezdy, je skutočne pravdivé. V roku 2017 sa najlepším mladým jazdcom do 20 rokov stal Slovinec Tadej Pogačar, víťaz posledných dvoch ročníkov Tour de France a snáď najväčšia cyklistická hviezda súčasnosti. V roku 2018 pretekal aj v Starej Ľubovni, Maďar Attila Valter, ktorý bol niekoľko etáp lídrom Giro d´ Italia v roku 2021,“ dodali organizátori.

Viac o podujatí z organizačného hľadiska vám prinesieme v ďalších spravodajských reláciách.


foto.: archív

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 15 (20. apríl 2022)


bottom of page