top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Staroľubovňan koncertuje po Slovensku s kapelou King Shaolin

Lukáš Vajda je bubeníkom kapely King Shaolin, ktorá pôsobí na slovenskej hudobnej scéne už desať rokov. S originálnou new-age popovou kapelou z Bratislavy hrá už viac ako rok. Prednedávnom koncertovali aj v Starej Ľubovni.


„Koncerty v Starej Ľubovni sú pre mňa vždy špecifické. Keď som tu asi pred dvomi rokmi prišiel s kapelou Ficitve Marry, bol to pre mňa veľmi špeciálny večer. Na koncert s King Shaolin v Starej Ľubovni som sa preto neskutočne tešil," povedal Lukáš Vajda, ktorý bol rád, že môže hrať doma, v publiku, kde vidí rodinu, známych, kamarátov, ľudí s ktorými vyrastal a začínal.



S BICÍMI OD 12-TICH ROKOV  

K bicím sa dostal, keď mal dvanásť rokov. „Otec ma vzal do Čiech na koncert skupiny Kabát a veľmi sa mi zapáčili bubny. Medzitým som skúšal rôzne nástroje, ale nič mi veľmi nesadlo. Až raz, chalani zo Starej Ľubovne Lukáš Srnka a Matis Hriňák ma vzali do skúšobne, kde som sadol za bubny. Vtedy som pochopil, že toto bude moja cesta,“ povedal o svojich začiatkoch hudobník, ktorý dlhé roky v Starej Ľubovni organizuje rôzne koncerty, kedysi to bola napríklad Rock show.

Postupne sa jeho zručnosti rozvíjali a v Starej Ľubovni hrával s rôznymi hudobnými kapelami. „Pôsobil som v skupinách No More Waiting, Shadows Of Flames alebo Swill. Až prišla ponuka od speváka Mareka Lacka, ktorý účinkoval v Československej Superstar a v Hlase Československa. Poznali sme sa z koncertov a oslovil ma, či nechcem hrať s košickou kapelou Fictive Marry,“ dodal L. Vajda, ktorý v tomto zoskupení zotrval štyri roky a prešiel s nimi Slovensko krížom-krážom.


OZVAL SA MU MANAŽÉR KAPELY

Pozvanie do kapely King Shaolin prišlo náhodne. „Zavolal mi manažér skupiny a dosť sme si sadli. Prišiel som na nezáväznú skúšku a chlapci ma vzali medzi seba. Na pôsobenie v kapele som sa veľmi tešil, preto ma o to viac mrzelo, keď nám začali rušiť koncerty,“ spomína si na rok dozadu Lukáš. Vedel, že kapela odohrá 80 až 100 koncertov ročne a strávia tak asi tretinu roka na cestách.

Kapela King Shaolin vznikla v lete roku 2011. Formácia má na konte tri albumy, dve EPčka a viac ako 600 koncertov v siedmich krajinách Európy. Ich najznámejšia skladba Money In My Soul sa držala 9 týždňov v prvej stovke najhranejších skladieb na Slovensku. Na svojom konte má kapela spolupráce s Celeste Buckingham, s českou speváčkou LENNY, Vladisom, Michaelou Mäsiarovou, Bokim či Janou Kirschner.


Aj napriek pandémii sa skupine v roku 2020 podarilo odohrať približne desať festivalov, čo bolo pre Lukáša za celé leto najviac v kariére. „Momentálne koncertujeme naplno. Nie je to však také plné, ako sú na to v kapele zvyknutí. Už sa začali aj nejaké akcie rušiť, tak uvidíme, aká bude jeseň. Sme skvelá partia, ideme si na takej harmonickej vlne. Na koncertoch nechávame všetku svoju energiu a sme radi, že môžeme robiť to, čo nás baví a napĺňa,“ uzavrel nadaný bubeník zo Starej Ľubovne.


foto: Edvin Fazekaš, archív L. V.

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 34 (16. september 2021)

bottom of page