top of page
  • Mário Veverka

Sen o cyklotrasách sa začína napĺňať

Updated: Jul 20, 2020


Cyklistom v Starej Ľubovni svitá na lepšie časy. Aj keď európska cyklomagistrála okres zatiaľ nepretne, uplynulé týždne priniesli pre nich dve mimoriadne dobré správy. Po rokoch strádania sa tak dočkajú nie jedného, ale hneď viacerých asfaltových úsekov.


Tým prvým je už medializovaný 4 km dlhý úsek okolo rieky Poprad. Ten je súčasťou II. etapy Historicko – kultúrno – prírodnej cesty okolo Tatier, ktorú slovenská strana pripravovala spolu s Poliakmi.  „O trase zo Starej Ľubovne do Hniezdneho sme uvažovali už dávno. Začiatkom roku 2015 sme začali riešiť vysporiadanie pozemkov a keď v rámci Euroregiónu Tatry vyvstala možnosť zapojiť sa do projektu, neváhali sme, pretože sme boli pripravení,“ poodkryl pozadie prednosta MsÚ Aleš Solár. Ako podotkol, rozpočtový náklad by mal v našom prípade dosiahnuť 426 tis. €, pričom zo samosprávy doň potečie približne 21 tisíc €. „Proces verejného obstarávania je síce veľmi ťažké odhadnúť, ale predpokladáme, že s realizáciou by sa malo začať budúci rok v jari. Verím teda, že v jeseni 2018 sa už budeme môcť bicyklovať po novej cyklotrase,“ dodal ešte k časovému harmonogramu A. Solár. Po ukončení prác by mal 2,5 – 3 m široký asfaltový chodník viesť od hypermarketu Kaufland po Nestville Park. Bicykle v ňom však asi nebude treba otáčať. Staroľubovniansky okres sa totiž stal súčasťou ďalšieho veľkého okruhu, ktorý by mal spojiť kúpeľné obce a mestá na slovensko-poľskom pohraničí. „V rámci neho sú plánované ďalšie úseky, ktoré budú zasahovať aj do Starej Ľubovne. To znamená, že pokiaľ všetko pôjde tak, ako má, budeme sa môcť asfaltom dostať až do Kamienky,“ uviedol na margo poľského projektu, ktorý už prešiel monitorovacím výborom prednosta MsÚ, podľa ktorého sa ale živicové úseky (približne 1500 m) budú robiť aj v katastri Vyšných Ružbách. V Lackovej však dôjde len k vysprávkam. „Možno sa nám tak zatiaľ nepodarí naplniť sen spojiť Starú Ľubovňu s kúpeľmi po asfaltovej trase, no bude to už mať na to dobrý nábeh,“ dodal A. Solár.

cast-cyklotrasy-sl-kamienka

Samozrejme, do okresu prinesie projekt (skrátene) „Doliny Popradu“ podstatne viac kilometrov. Pre ilustráciu: z Lesnice povedie do Červeného Kláštora, Veľkého Lipníka a cez Panské lúky až do V. Ružbách, kde sa spojí s „Cestou okolo Tatier“. V okresnom meste sa potom trasa stočí na juh. „Pravdepodobne okolo Koliby a popri Jakubianke sa po nej bude dať dostať do Novej Ľubovne, kde odbočí do Ľubovnianskych kúpeľov, pričom tento úsek by mal byť kompletne pokrytý asfaltom,“ pokračoval v opise A. Solár. Po I/68 potom cyklisti vyšliapu na Plavnický kopec, kde po poľnej ceste zídu do Plavnice a vydajú sa smerom na Údol a Plaveč. „Odtiaľ sa po málo frekventovanej trase dostanú do Orlova a Andrejovky a cez opravenú lávku ponad rieku Poprad prejdú na poľskú stranu,“ zakončil trasu na Slovensku prednosta MsÚ, podľa ktorého cyklotrasa pokračuje aj ďalej. Konkrétne do Muszyny, odkiaľ sa dá dostať do Krynice či Bardejova. Vizualizácia: Miloš Guzy, OZ Cyklovňa


bottom of page