top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Pýcha Ľubovne – žiaci ZUŠ J.Melkoviča

Updated: Jul 24, 2020


XV. ročník Euromusett-Goldentango 2016 Rajecké Teplice

Úspešnú tradíciu našich harmonikárov na rôznych celoslovenských a medzinárodných súťažiach potvrdil aj tento školský rok. Stará Ľubovňa sa opäť vďaka nim ukázala v tom najlepšom svetle, a to v medzinárodnom meradle.


Veľký úspech zažili našinci na Medzinárodnej akordeónovej súťaži v Ostrave 13. – 14. apríla, kedy zo Slovenska zabodovali tri mladé talenty na najvyšších priečkach, a to z triedy učiteľky Márie Budzákovej zo ZUŠ Jána Melkoviča v Starej Ľubovni. Výkon 11-ročnej Michaely Lichvárovej zaujal porotu natoľko, že v silnej konkurencii 29-tich súťažiacich z rôznych krajín jej udelila 1. cenu vo svojej vekovej kategórii. Alžbeta Chlebáková získala 3. cenu v kategórii do 15 rokov a svoje mimoriadne interpretačné schopnosti opäť potvrdil Peter Zamiška, ktorý získal na tejto prestížnej súťaži 1. cenu už druhýkrát. „Títo žiaci podali v Ostrave obdivuhodný výkon a môžeme byť na nich právom hrdí,“ logicky spokojná je so svojimi zverencami pedagogička M. Budzáková.


Ozdobou  festivalu


A ďalší úspech nenechal na seba dlho čakať, 2. – 3. júna sa konal 15. medzinárodný festival Eutomusette-goldentango v Rajeckých Tepliciach, na ktorom sú podľa slov jej umeleckého riaditeľa Miroslava Košnára, „akordeónisti zo Starej Ľubovne tradične ozdobou festivalu.“


A to je neuveriteľná poklona, zvlášť preto, že táto súťaž si dlhodobo udržuje vysokú kvalitu a uspieť v nej si vyžaduje nielen talent, ale aj úsilie vložené do prípravy. Tentokrát na súťaž smerovalo jedenásť dievčat zo ZUŠ Jána Melkoviča, ktoré súťažili v siedmich vekových kategóriách v sólovej a komornej hre. A výpočet ocenení, ktoré do Starej Ľubovne priniesli, je naozaj siahodlhý (vo výsledkoch).


Milým potešením a prejavom veľkej dôvery organizátorov pre našich akordeónistov bolo odovzdanie akordeónu z rúk majiteľa firmy Akordeón servis Miroslava Bielika počas slávnostného vyhodnotenia 15. jubilejného ročníka súťaže. Ten prevzala učiteľka M. Budzáková za dlhoročné úspechy žiakov ZUŠ Jána Melkoviča na tomto festivale. „Aj keď sa nám možno zdá, že víťazstvá našich akordeónistov na súťažiach sa už stávajú pomaly samozrejmosťou, nie je tomu tak. Za každým úspechom je práca učiteľa a žiaka, podpora rodičov. Je to práca vytrvalá, trpezlivá a hlavne ochota podeliť sa so svojím talentom,“ podotkla líderka našich talentovaných žiakov.


bottom of page