top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Príbeh vytrvalej manželskej lásky

Updated: Aug 11, 2020


ľúbezný-príbeh-klaudia-kirschnerová

Klaudia Kirschner zo Starej Ľubovne vyhrala krajskú fotosúťaž „Náš príbeh“. Na fotografii zachytila svojich starých rodičov.


Od 10. do 16. februára prebiehal 10. ročník Národného týždňa manželstva. V rámci neho bola vyhlásená celokrajská fotografická súťaž. Vernisáž výstavy prebehla 11. februára v Prešove. Do súťaže bolo zapojených 45 manželských príbehov.


„Láska a uzatváranie manželstva sú hlavným motívom mojej tvorby. Zachytávam ľúbezné príbehy v rôznom veku, no babka a dedko boli najstarším párom, ktorých som doteraz zachytila. Výherná fotografia vznikla pôvodne ako momentka počas fotenia na výstavu, ktorá mala zobrazovať jednoduchý deň mojich starých rodičov,“ vysvetlila K. Kirschner a ako dodala, bol to práve dedko, ktorý sa zhostil úlohy „manažovania“ Klaudiinho fotenia a navrhol aj túto spoločnú fotografiu s babkou.


Podľa slov Klaudie je práve na tejto momentke vidieť skutočnú emóciu a príbeh. „Nemusí byť práve o manželstve ako takom, ale minimálne o spolužití dvoch ľudí, aj napriek niekedy zlým dňom, ale stále sú na všetko dvaja a nie sami,“ povedala K. Kirschner. Keď babke prezradila, že ide na vyhodnotenie súťaže, lebo sa ocitla vo výbere desiatich najlepších fotografií, veľmi sa potešila. „Na druhej strane bola aj trochu nespokojná, že ju všetci uvidia takú neupravenú v ,hustke’. Dedko nezabudol dodať, ako to dobre všetko naplánoval,“ opísala reakciu svojich starých rodičov K. Kirschner.


foto (K.K.)


Ľúbezný príbeh

Manželstvo. O čom by malo byť a hlavne – aké by malo byť? Hovorí sa, že v dnešnej dobe je malo vzťahov, ktoré vydržia, ale podľa mňa to nie je pravda. Ono to tu bolo vždy, len predtým nebola taká sloboda. Aby vzťah fungoval, treba doňho dať celé srdce. Treba vedieť pristúpiť na kompromis, tolerovať chyby toho druhého a hlavne komunikovať. Je potrebné aby si ľudia rozumeli v prvý rok rovnako ako po 55 rokoch. Ako moja babka a dedko. Nečakajte nejaký príbeh z romantického filmu. Babka s dedkom sa vzali dosť neskoro na danú dobu. Starí rodičia vychovali šesť deti zo siedmich a spolu ich viedli ku skromnosti a aby si vážili aj to málo, čo sa im ich rodičia snažili dať. Keď dvaja ľudia nemajú skoro nič, ale zároveň majú všetko, lebo majú seba, svoju lásku, tak z tej jednoduchej, skromnej lásky vznikne milujúca rodina. K.K.

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č.6/2020 (18. február)


bottom of page