top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Otvorenie škôl? V našom prieskume dominovalo “nie“


Školy budú mať dva týždne príprav na otvorenie. Predbežne sa ráta, že deti prekročia ich brány začiatkom júna, všetko na báze dobrovoľnosti. Ako sa so situáciou vysporiadajú v Starej Ľubovni? To bude otázka pre zodpovedných na najbližšie dni. Prostredníctvom malého prieskumu sme sa pýtali aj na názory ľudí, v ich odpovediach dominovalo slovíčko “nie“.


Otvorenie prevádzok škôl, hlavne materských a základných už dávnejšie avizoval premiér Igor Matovič. Tvrdil, že ak prírastky nakazených koronavírusom budú nízke, prvý jún je reálny. Presné pokyny a pravidlá predstavili epidemiológovia i ministerstvo školstva po našej uzávierke, mali sa týkať najmä prvostupniarov a piatakov, rovnako aj škôlkarov. „Ide o to, že je to dobrovoľné. Kto chce, tak dieťa v škole alebo škôlke mať bude. A rodičia zatiaľ môžu pracovať,“ reagoval na sociálnej sieti s pozitívnym ohlasom, ako jeden z mála našich čitateľov.


Škola? Prevažovala odpoveď “nie“


Témou škôl sme sa zaoberali aj na sociálnej sieti našich novín a televízie. Spomedzi takmer 5 600 oslovených na ňu reagovalo necelých 1 500 ľudí. Odpovedať na otázku “Školy áno alebo nie?“ sa napokon rozhodla necelá tridsiatka z nich. Výsledky orientačného prieskumu vyzneli pomerne jednoznačne.  Až 16 ľudí si myslí, že na nástup detí do škôl ešte nedozrel čas a odpovedali rozhodne “nie“, jedna ďalšia osoba sa k tejto odpovedi prikláňala. Opačný názor a teda zrejmú odpoveď “áno“ uviedlo šesť čitateľov, ďalší traja sa k tejto možnosti skôr prikláňali. Podotýkame, že nejde o reprezentatívny prieskum.


Školákov chcú umiestniť zdravotníci


O zaradení detí do školských prevádzok sa nahlas uvažovalo v meste oveľa skôr. Malo ísť najmä o deti zdravotníkov z Ľubovnianskej nemocnice, ktorí stoja v pomyselnej prvej línii proti koronavírusu a v prípade nevyhnutných potrieb je ich odborná prítomnosť na pracovisku nevyhnutná. „Ide o 20 detí vo veku od troch, do desať rokov, pre ktoré by sme vytvorili vhodné podmienky. Momentálne očakávame pokyny a usmernenia od epidemiológov a vlády a podľa nich sa v oblasti školstva zariadime. S riaditeľmi škôl chystáme v celej veci poradu,“ poznamenal Ľuboš Tomko, primátor Starej Ľubovne.


Riaditelia: Sme pripravení


Na pravidlá pri uvoľňovaní opatrení pre školy netrpezlivo čakali aj riaditelia mestských zariadení. Všetci zhodne potvrdili, že na budúci priebeh sú pripravení. „Predpokladáme, že všetko bude na báze dobrovoľnosti, zrejme bude potrebné nastaviť rozvrhy, vytvoriť skupiny a zaradiť do nich počty detí,“ povedala Alžbeta Chamilová, riaditeľka ZŠ Komenského, podľa ktorej aj doteraz vyučujú učitelia žiakov plnohodnotne prostredníctvom internetu. „Uvidíme, aké budú pravidlá. Naše triedy sú s menším počtom žiakov, ak by ich aj bolo potrebné deliť, máme dostatok priestoru,“ reagoval Rastislav Vitkovský, riaditeľ školy Za vodou. „Naďalej vyučujeme cez rôzne aplikácie, takže sme zvedaví na usmernenia,“ podotkol Peter Höger zo ZŠ Levočská. Pripravenosť deklarovali aj v Podsadku. „Pre žiakov máme zabezpečené rúška, ktoré sa budú pri odchode zo školy odovzdávať a prať na ďalšie použitie. Rovnako máme zabezpečené vonkajšie stojany na dezinfekciu. Vo všeobecnosti sa rodičia i deti na návrat tešia, počkáme si na presnejšie pravidlá,“ podotkla Slavomíra Gribová, poverená riadením školy.


Peter Rindoš


Článok bol publikovaný v ĽN 19 (19. máj 2020)

bottom of page