top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Osadili nové nádoby na zber tukov a olejov

Jedna špeciálna nádoba pribudla na sídlisku Západ na Mierovej ulici, druhá sa nachádza na sídlisku Východ na ulici Za vodou.



K jedinému kontajneru, ktorý bol osadený pred tromi rokmi na Družbe, mesto doplnilo dva nové s objemom 240 litrov. „Sú určené na zber použitých jedlých tukov a olejov. Olej sa nevylieva priamo do kontajnera. Je potrebné vliať ho najprv do PET fľaše, dobre utesniť uzáver a následne vložiť do kontajnera. Použitý kuchynský olej bude zužitkovaný na recykláciu a ďalšie využitie,“ informoval Miroslav Pristáš, referent životného prostredia a civilnej ochrany. Do kontajnerov sa nesmie vkladať žiaden iný odpad.


ŠKODÍ VODE AJ PÔDE

Samospráva pripomína, že recykláciou rastlinných olejov prispejeme k lepšiemu životnému prostrediu v našom meste. „Použitý kuchynský olej je vysoko znečisťujúcim odpadom predovšetkým pre kvalitu povrchových a podzemných vôd. Olej, ktorý spotrebiteľ vyleje do kanalizácie, spôsobuje usadeniny, upchávanie a je zdrojom potravy pre hlodavce. Z dlhodobého hľadiska spôsobuje zhoršenie akosti vôd. Jeden liter oleja môže znečistiť až jeden milión litrov vody. V pôde znižuje schopnosť rastlín prijímať živiny,“ zhrnul riziká neuváženého vylievania olejov M. Pristáš.


ČO S NÁDOBAMI NA KUCHYNSKÝ ODPAD

Samospráva potrebuje doplniť aj nádoby na kuchynský bioodpad. Chýba zhruba pokrytie jednej tretiny ulíc v meste. „Mesto má podaný projekt, čakáme na jeho výsledok. Ak by sme nádoby na bioodpad z kuchýň do pol roka nestihli zabezpečiť cez projekt, mesto ich zakúpi zo svojich prostriedkov. Postupne by sme chceli zabezpečiť pre každý rodinný dom 120 l nádobu a bytový vchod 240 l nádobu,“ povedal o vzdialenejšej budúcnosti M. Pristáš. Zatiaľ vychádza jedna nádoba na kuchynský odpad na tri rodinné domy.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 6 (17. február 2021)

bottom of page