top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO O 30-tisícovom grante rozhodli iba dva hlasy

Updated: Jun 25, 2021

V prepočte na počet obyvateľov Starej Ľubovne by sa dalo povedať, že za obnovu barokovej kazateľnice vo Farskom kostole sv. Mikuláša zahlasoval v súťaži nadácie komerčnej banky každý obyvateľ mesta, vrátane nemluvniat (k 31. decembru 2020 predstavuje 16 074 obyvateľov). Presne 16 390 hlasov totiž rozhodlo o tom, že farnosť získala potrebné financie vďaka verejnému hlasovaniu. Víťazstvo bolo veľmi tesné, v závese, iba o dva hlasy, skončili z 9-tich finalistov exteriérové fresky v Uhrovci.



„Vďaka Pána Bohu a všetkým ľuďom dobrej vôle a srdca, ktorí sa snažili pomôcť a pomohli akýmkoľvek spôsobom, z celého srdca ďakujeme, dôležitý a potrebný bol každý hlas. Nadácia podporí na základe rozpočtu reštaurovanie barokovej kazateľnice sumou 27 453 €," vyjadril sa Pavol Lacko, dekan tunajšej farnosti.

Vďaka intenzívnej kampani vo všetkých možných informačných kanáloch sa zmobilizovalo nielen mesto, ale i všetci lokálpatrioti, priatelia a tí, ktorí fandili projektu obnovy kazateľnice, ktorá je súčasťou veľkej obnovy interiéru kostola, ktorá momentálne prebieha a pohltí vyše pol milióna eur.



Dotvorí stenu so vzácnymi freskami

Pamiatke z roku okolo 1750 by sa mal vrátiť aj jej pôvodný stav. „Vďaka reštaurovaniu bude možné konečne uzavrieť obnovu severnej steny svätyne so stredovekými freskami a pohľad na ne už nebude rušiť kazateľnica v zlom stavebno-technickom stave, ale naopak, získa kultúrny výraz, ktorý hodnoty kostola výrazne obohatí,“ podčiarkla podstatné historička umenia Michaela Haviarová.


Gotická stredoveká maľba zo 14. storočia bola objavená pri začiatkoch rekonštrukcie kostola sv. Mikuláša v roku 2016. Vzácne fresky s výjavom krížovej cesty (na fotografii s popisom jednotlivých zastavení) aj s neskoršími maľbami zo 17. storočia boli postupne obnovované a zreštaurované v roku 2018. Obnova vzácnych malieb vyšla farnosť na takmer 40 tisíc eur. Vedľa nich vľavo sa nachádza baroková kazateľnica.


Foto: archív M. Haviarovej

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 24 (23. jún 2021)


bottom of page