top of page
  • Peter Rindoš

NOVINKA Stará Ľubovňa rozbehla sociálny podnik. Príklad si brala aj z fungujúceho Čirča

Updated: Jun 28, 2021

Stará Ľubovňa spustila prevádzku integračného sociálneho podniku. Nová sro-čka Verejnoprospešných služieb Stará Ľubovňa (VPS, s.r.o.) aktuálne zamestnáva 32 ľudí a jej cieľom je rozvoj územia mesta a tvorba pracovných príležitostí. Podobný podnikateľský projekt už v Staroľubovnianskom okrese existuje, z obce Čirč si berú príklad viaceré samosprávy na Slovensku. Tamojší starosta hovorí, že najťažšie boli začiatky.

Nová firma má štatút registrovaného integračného podniku a poskytuje služby pri údržbe ciest a chodníkov, v starostlivosti o zeleň a postupne rozbieha aj stavebnú čatu. „V súčasnosti máme 32 zamestnancov, pričom 25 z nich je zo skupiny zraniteľných (znevýhodnení – pozn.) a ďalší siedmi sú mentori. Pri časti zamestnancov je nám refundovaná mzda vo výške 50 percent, pri časti zamestnancov až 75 percent. Priemerná refundácia mzdových nákladov v podniku je 60 percent,“ priblížil primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko, ktorý prevzal v podniku bezodplatnú pozíciu konateľa.


článok pokračuje pod reklamou


VÝHODY PRE MESTO

Okrem preplácania časti mzdy, výhodou sociálneho podniku je, že si oproti iným firmám môže uplatniť zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty na desať percent. Pre mesto je tiež obrovským bonusom, že zákazky na služby môže vďaka zákonnej výnimke zadávať priamo VPS, s.r.o., čím sa radnica vyhne zdĺhavým a často byrokratickým verejným súťažiam.

Kým mestá a obce donedávna využívali na vlastné potreby množstvo ľudí z evidencie Úradov práce, v súčasnosti je tento trend zmrazený. „Aktívne nástroje na trhu práce pre samosprávy sa postupne uvoľňujú, na jednu organizáciu alebo obec to aj tak vychádza zhruba jediný pracovník. Tak, či tak, len na starostlivosť o zeleň v meste by sme museli prijať 11 ľudí. Teraz ich máme zamestnaných v sociálnom podniku,“ poznamenal primátor.


30-TISÍCOVÁ FINANČNÁ VÝPOMOC

Novozriadená VPS, s.r.o. bude suplovať aj časť prác dlhoročnej príspevkovej organizácie VPS. Ide teda o dve rôzne organizácie. „Okrem príspevkovej organizácie sú našimi partnermi Mesto Stará Ľubovňa a mestské firmy Marmon a Ľubovnianska mediálna spoločnosť,“ potvrdil za VPS, s.r.o.primátor.

Na rozbeh podnikateľských aktivít požiadal sociálny podnik o návratnú finančnú výpomoc mesto. Sumu 30-tisíc eur bude uhrádzať päť rokov v šesťtisícových splátkach. „Peniaze použijeme na nákup techniky na zeleň, na nákup jedného obytného a jedného sanitárneho kontajnera a tiež na nákup ozvučovacej techniky, kde pri prenájme k projektu mesta kultúry vieme zarobiť okolo 13-tisíc eur,“ doplnil šéf nového podniku s tým, že prvé výsledky aktivít zreferuje v auguste.

autor: Peter Rindoš, foto: vps, archív


Premiantom bol Čirč. Starosta Michal Didik: Robíme aj veľké zákazky a sme ziskoví
Premiantom v zriaďovaní a následnom úspešnom fungovaní sociálneho podniku v okrese Stará Ľubovňa je obec Čirč. Firma Solisko s 20 zamestnancami tu funguje od apríla 2019. „Na začiatku to obnášalo množstvo papierovačiek a bolo to ťažké. Dnes je podnik stabilizovaný a prináša aj finančný zisk, z čoho dokážeme nakúpiť traktor, bager či nákladné auto,“ hovorí zriaďovateľ podniku a starosta Čirča Michal Didik. 

Firma zarába 
   
Zamestnanci firmy Solisko zo svojej obce poriadne ani nevyšli. Práce, najmä po úspešných výzvach je tu dosť. „Orientujeme sa už aj na veľké zákazky. Dokázali sme postaviť škôlku za 400-tisíc eur, rovnako aj komunitné centrum. Postavili sme byty za 300-tisíc eur a chystáme sa napríklad aj do vybudovania kanalizácie za 1,3 milióna eur. Robíme však aj menšie veci, ako údržbu chodníkov, zelene či výrobu altánkov. Sociálny podnik je pre obec veľká pomoc. Verejné obstarávania na veľké zákazky netrvajú dva-tri roky, ale dva mesiace. Navyše výhodou je, že prácu dávate miestnym ľuďom,“ dodáva M. Didik. 
Spustenie sociálneho podniku v Starej Ľubovni starosta Čirča primátorovi odporúčal. „Veci sme spolu konzultovali, pre primátora to síce bude robota navyše, ale prinesie to úžitok všetkým.“

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 24 (23. jún 2021)

bottom of page