top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

NOVINKA Kvetinová výzdoba na moste. Krádežiam či zničeniu má zabrániť kamerový systém

Inšpirácia z miest, kde kvetinová výzdoba zdobí mosty, bola impulzom pre novinku v Starej Ľubovni, ktorú pozitívne vnímajú nielen domáci.


Celá táto „paráda“ stála okrem práce zanietených mladých ľudí organizovaných Centrom voľného času, ktorí počas troch dní pracovali dobrovoľne bez nároku na odmenu, okolo 4 000 eur (sadenice - 240 muškátov, 240 zelene, zemina, hnojivo, 80 samozavlažovacích kvetináčov, 80 obyčajných kvetináčov a 320 kusov držiakov na kvetináče).



Vydržia kvety na svojom mieste?

„Sme presvedčení, že samotní mladí ľudia, ako aj občania nášho mesta budú monitorovať a upozornia na prípadné poškodenie výsadby. Vieme, že hlavne v začiatkoch je dôležité, aby sa sadenice ujali, neboli poškodzované, tak sme dali objekt monitorovať kamerovým systémom. Po prvom víkende je zatiaľ všetko na svojom mieste,“ vyjadrila sa k obavám z vandalizmu či krádeží Alena Hriňáková z CVČ. Ako dodala, „verím, že skrášlený priestor nášho mesta bude Ľubovňanom  aj návštevníkom mesta  slúžiť počas celého leta a spríjemní vstupnú bránu do nášho mesta.“


Kto sa bude o kvety starať?

Pracovníci Centra voľného času s mladými ľuďmi a dobrovoľníčkami sa budú aj naďalej starať o kvetinovú výzdobu - čistenie zvädnutých listov či kvetov. „Zatiaľ to budeme zalievať vlastnými silami a prostriedkami, ale v budúcnosti by sme ocenili ústretovosť vedenia podniku Verejno-prospešných služieb, aby si pravidelne zalievanie kvetov zobrali pod patronát. Keďže sme školské výchovno- vzdelávacie zariadenie, nedisponujeme takou technikou, ktorá by nám uľahčila pravidelnú zálievku kvetov,“ dodala na margo starostlivosti A. Hriňáková. Počas zimných mesiacov kvety uložia do vhodných skladových priestorov, aby bolo možné na jar opäť s výsadbou pokračovať.



Iba dodáme, že táto novinka sa realizovala v rámci podujatia URBAN CLASH, ktorý je súčasťou projektu UZOL KULTÚRY – STARÁ ĽUBOVŇA – MESTO KULTÚRY 2021, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


foto: archív CVČ

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 20 (25. máj 2022)

bottom of page