top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Nemocnica v OTP režime, pripravuje sa na tretiu vlnu

Situácia v okrese Stará Ľubovňa sa zhoršuje. Pribúdajú novonakazení koronavírusom, Ľubovnianska nemocnica zaznamenala už dva prípady vážnych príznakov ochorenia a pripravuje sa na 3. vlnu pandémie. Od piatka 3. septembra začína fungovať v novom tzv. OTP režime (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia podľa definície Covid automatu), ktorý nariaďuje pri návšteve či vyšetrení potrebné potvrdenia alebo výsledky negatívnych Ag a PCR testov.


„Načo máme platiť zdravotky, keď nebudeme ošetrení, keď nebudeme otestovaní alebo, nedajbože, zaočkovaní?“ rozprúdila sa po nových opatreniach vlna nevôle hlavne na sociálnych sieťach. Iní sa obávajú toho, že sa nestihnú otestovať v prípade akútneho stavu. „To si akože musíme najprv niekde v noci dať urobiť test alebo - ako to máme pochopiť?“


Dvaja pacienti s ťažkým priebehom

„Ľubovnianska nemocnica sa tak ako všetky zdravotnícke zariadenia pripravuje na tretiu vlnu pandémie. Môže to prísť niekedy v polovici septembra, možno koncom mesiaca, faktom je, že už stúpajú počty aj vyšetrených pacientov zvonka, a to antigénovými i PCR testami. Navyše mali sme už minulý týždeň dvoch pacientov s pľúcnou formou covidu, ktorí boli tak na hranici kyslíka a umelej pľúcnej ventilácie. Zatiaľ sa nám ich podarilo s ťažkosťami umiestniť na infekčnom oddelení v Prešove,“ priblížil aktuálnu situáciu Peter Bizovský, riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice, ktorá, takpovediac, oprášila plán, ktorý fungoval začiatkom roka a pripravuje všetko na to, že je možné, že sa ťažká situácia zopakuje. „ V tom prípade rozvinieme červené covidové lôžka na terajšom oddelení dlhodobo chorých a oddelenie urgentnej medicíny sa zmení na červené ÁRO.“


P. Bizovský (na fotografii): Nie je to výmysel nemocnice

Na novinky, čo sa týka návštev a ošetrení v nemocnici reaguje riaditeľ usmernením z ministerstva zdravotníctva. „Na týždennej báze máme porady, je vydaný prípis a vyhláška, ktoré hovoria o zákaze návštev, ktoré sú v aktuálnej situácii povolené len u plne zaočkovaných a otestovaných, prípadne tých, ktorí prekonali covid. To nie je výmysel Ľubovnianskej nemocnice.“ Rovnako sa novými pravidlami musia riadiť tí, ktorí chcú byť ošetrení na ambulanciách a na RDG či FRO pracoviskách. Test si pritom môže pacient spraviť aj v nemocnici.



Nakazení sú traja pracovníci z FRO

„Minulého týždňa nám vypadli traja zamestnanci z FRO. Keď to tak bude pokračovať, tak nemocnica znovu prestane robiť urgentnú medicínu a budeme sa musieť sústrediť na červenú,“ podotkol riaditeľ nemocnice, ktorá novými opatreniami chce v prvom rade chrániť zamestnancov, z ktorých je plne zaočkovaných okolo 85 %, aby bola schopná pomáhať pacientom. „Určite sa pacienti nemusia báť, nikoho z nemocnice nepošleme preč bez ošetrenia. Buď ho pošleme na test, keď sa to dá, ak to bude akútny stav, test mu spravíme na lôžku, alebo na urgentnom príjme, prípadne na ambulantnej pohotovostnej službe,“ dodal riaditeľ.


Režim nemocnice od 3.9.2021
V súlade s usmernením MZ SR a v zmysle Vyhlášky ÚVZ SR č. 238/2021 V. v., ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnostiam poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a vyhl. ÚVZ SR č. 240/2021 V. v., ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok prechádza poskytovanie zdravotnej starostlivosti v Ľubovnianskej nemocnici, n.o. do režimu ,,OTP" (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia Covid podľa definície Covid automatu).
Prevádzkovateľ zariadenia je oprávnený požadovať od osoby vstupujúcej do priestorov Ľubovnianskej nemocnice, n.o. (pacienti, návštevy) predloženie príslušného dokladu:
1. Potvrdenie o očkovaní proti ochoreniu Covid-19.
2. Potvrdenie o prekonaní ochorenia Covid-19.
3. Potvrdenie o negatívnom výsledku testu na ochorenie Covid-19 (Ag, RT-PCR, rýchle PCR - odber nie starší ako 72 hodín)
Ďakujeme za pochopenie a trpezlivosť..

Foto: archív ĽMS

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 33 (8. september 2021)



bottom of page