top of page
  • Peter Rindoš

Za opravu plavárne 3,8 milióna eur? Napriek vyšším cenám v stavebníctve ju investor sľubuje dodržať

Updated: Oct 11, 2021

Prestavba plavárne v Starej Ľubovni bude najväčšou investíciou v ponovembrovej histórii mesta. Kompletný objekt za 3,8 milióna eur zrekonštruuje prešovská firma Dag Slovakia, ktorá minulý týždeň prevzala stavenisko. Jej šéf prisľúbil, že napriek obrovským nárastom cien stavebných materiálov sa do rozpočtu zmestia a vynovenú plaváreň odovzdajú včas.

Zrekonštruovanú mestskú plaváreň plánujú otvoriť v apríli 2023. Donedávna zaznamenávala približne 30-tisíc navštívení ročne. „Tri milióny eur investuje mesto z vlastných zdrojov cez svoju obchodnú spoločnosť (Slobyterm, pozn.), pričom jeden milión eur je z vlastných zdrojov a dva milióny prostredníctvom úveru. Ďalších osemstotisíc získalo mesto v minulom období od vlády,“ zhrnul primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.


Pripravení aj na krajnú možnosť

Pri obrovskej investícii chce byť mesto opatrné, keďže má rozbehnutých aj viacero iných investičných projektov. Aj preto opravu plavárne rozčlenilo na tri etapy. „Najmenej dve etapy sa budú musieť zrealizovať, aby plaváreň bola funkčným celkom. Keďže doba je neistá a ak by sme boli na tom finančne horšie, pripravené je aj krajné riešenie, teda aby tretia etapa počkala, to znamená vybudovanie wellness a vonkajšieho bazéna. Projekt je však výhodnejšie vybudovať ako celok, vtedy je to aj stavebne a technicky najlepšie riešenie,“ poznamenal primátor.

Doterajšia prevádzka plavárne vychádzala asi 130-tisíc eur ročne, pričom len na vykurovanie išlo 80-tisíc eur. Aj preto mesto pri obstarávaní kládlo dôraz, aby plaváreň spĺňala úspornú energetickú triedu A0, čím by sa mala dosiahnuť úspora až do výšky 70 percent.


Stavbári prisľúbili cenu i termíny dodržať

Témou veľkej prestavby sú aj ceny stavebných materiálov, ktoré v ostatnom období narástli aj o stovky percent. Dohoda medzi mestom a zhotoviteľom na cene by sa však mala zachovať. „Dnes je to asi najväčší problém celého stavebníctva, keďže ceny sa dynamicky pohybujú smerom hore. My sme však urobili všetko pre to, aby sme si ceny od dodávateľov zafixovali dopredu a dohodnutú cenu dodržali. Veríme, že nás tu nič nepredvídané neprekvapí a stavbu odovzdáme včas,“ povedal nám zástupca zhotoviteľa Dag Slovakia Tomáš Saloky.


Ako prezradil, prešovská firma už stavbu v podobnom finančnom objeme budovala pri rekonštrukcii zimného štadióna v Žiline. „V Starej Ľubovni začneme búracími prácami a vybratím pôvodného telesa bazénu s tým, že sa urobí obhliadka stavu pôvodných konštrukcií a začne sa oplášťovať,“ priblížil začiatok stavebných prác. Ako dodal, prípadné obmedzenia v obývanej časti sídliska Západ, kde sa plaváreň nachádza, budú minimálne.



Mozaika zostane

Navrhovaná rekonštrukcia plavárne má zachovať ducha pôvodnej stavby, na druhej strane má pôsobiť moderne. „Snažili sme sa čo najmenej meniť hmotovú skladbu a v princípe sme sa snažili zachovať ráz budovy. Pôvodne je veľmi pekne nakreslená, žiaľ, časom schátrala. Sme radi, že mesto nepoňalo rekonštrukciu ako čiastkové riešenie a plátanie lokálnych problémov,“ poznamenal architekt Ján Kovalčík a dodal, „v najhoršom stave bola technológia, z vnútornej strany bazénové teleso a samotné plášte v budove, vrátane strechy.“

Neoddeliteľnou súčasťou interiéru plavárne bola aj veľká nástenná mozaika. Tá bude zachovaná. „Zostane na rovnakom mieste, počas rekonštrukčných prác ju bude potrebné ochrániť.“


HISTÓRIA PLAVÁRNE

  • Mestská plaváreň bola uvedená do prevádzky 1. mája 1988 ako školské telovýchovné zariadenie,

  • pri otvorení za predchádzajúceho režimu bol aj vtedajší minister školstva Ľudovít Killár, pochádzajúci z Vyšných Ružbách,

  • v apríli 1989 sa na plavárni konali najväčšie preteky v podobe Majstrovstiev Východoslovenského kraja, zúčastnilo sa ich 150 športovcov,

  • slávnostné otvorenie prevádzky po rekonštrukcii sa konalo aj 1. marca 2000.


foto: autor, archív ĽMS

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 37 (6. október 2021)

bottom of page