top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Mestská opatrovateľka môže odbremeniť rodinu

Mesto Stará Ľubovňa dokáže ročne poskytnúť terénnu opatrovateľskú službu vyše 30-tim klientom. Opatrovateľky pomáhajú svojim zverencom s obliekaním, hygienou alebo poskytujú sprievod k lekárovi. V domácom prostredí môžu udržiavať poriadok, prať či žehliť. Ich pomoc je najmä o tom, aby dokázali odbremeniť rodinu, ktorá by mohla so svojim príbuzným stráviť plnohodnotný čas.

Na vykonávanie tejto dôležitej práce má mesto k dispozícii momentálne 15 opatrovateliek. Takmer všetky sú už zaočkované a pracujú s ohľadom na všetky hygienické opatrenia. „Zamestnankyne vyberáme dôkladne. Dôverujeme ich schopnostiam, klienti sa nemusia obávať, že k nim pošleme nezodpovednú osobu,“ potvrdila dlhoročné dobré skúsenosti referentka sociálnych služieb MsÚ Zuzana Holíková.


Vedieť treba, že predtým než obyvateľ mesta požiada o opatrovateľskú službu, musí najprv podať žiadosť o posúdenie odkázanosti na danú sociálnu službu.


VŠETKO JE O DOHODE

Na základe usmernení opatrovaného sa dohodne, aké konkrétne úkony bude vykonávať opatrovateľka. „Hneď na začiatku preberieme, čo presne by opatrovateľka pri klientovi mohla urobiť. Niekto chce len zabezpečenie prechádzok, iný potrebuje sprievod k lekárovi alebo aj starostlivosť o domácnosť, pretože už nevládze,“ ozrejmila Z. Holíková. Opatrovateľky vedia vybaviť za klientov aj mnohé úradné záležitosti.


DOPLATOK 1,30 €/h

Služba je poskytovaná denne v pracovných dňoch. Momentálna sa za ňu dopláca 1,30 € za hodinu. „Ak má opatrovateľka dovolenku, je práceneschopná a nie je za ňu zástup, tak v tom čase klient za opateru neplatí,“ dodala Zuzana Holíková z mestského úradu.


V akých konkrétnych situáciách vie opatrovateľka pomôcť, čo všetko môže klient od tejto služby čakať a aké sú dlhoročné skúsenosti, sa dočítate v budúcom čísle.


ilu. foto: wix


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č.17 (5. máj 2021)


bottom of page