top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

M. Halik: Vďaka tenisu spoznal celý svet, teraz sa pohybuje v zákulisí parlamentu


Vďaka tenisu precestoval kus sveta. Staroľubovňan Martin Halik sa až donedávna venoval práci tenisového manažéra. K spolupráci s nádejnými tenistkami ho doviedli najmä dokonalý prehľad a nadšenie. Na vlastné oči a v tesnej blízkosti sledoval viaceré legendy, zážitkom bol grandslamový zápas vo VIP lóži, na ktorý mu darovala lístky Dominika Cibulková. V súčasnosti náš rodák zmenil pozíciu. Nastúpil do Národnej rady a stal sa poslaneckým asistentom bývalej reprezentantky Romany Tabák, mimochodom, juniorskej semifinalistky slávneho Wimbledonu.


Martinov vzťah k športu bol odmalička pozitívny, sledoval olympiády a fandil hlavne slovenským športovcom. „Najviac sa mi zapáčil tenis. Skúšal som ho aj hrávať, v Starej Ľubovni však v tom čase nebola žiadna tenisová hala, kde by sa dalo hrať aj počas zimných mesiacov, tak mi bolo od začiatku jasné, že sa profesionálnym tenistom nikdy nestanem,“ rozhovoril sa.


Dostal sa do zákulisia


Aktivity okolo tenisu živil Martin Halik aj počas štúdia na vysokej škole a považoval ich za koníček. Ako veľký fanúšik tenisu chodieval na rôzne turnaje, kde sa postupne spoznával s viacerými hráčmi. „K samotnému manažovaniu som sa dostal cez Romanu Tabák v roku 2008. Všimla si, že mám o tenise veľmi dobrý prehľad a postupne ma začlenila do svojho tímu, aby som jej pomáhal s vybavovaním niektorých záležitostí. Vždy ma zaujímali zákulisné informácie, ku ktorým sa bežný tenisový fanúšik nedostane,“ povedal Martin. Jeho spolupráca sa neskôr rozšírila aj o tenistku Michaelu Hončovú, Chantal Škamlovú či Rumunku Irinu Mariu Barovú. „Čiastočne som spolupracoval aj s Norbertom Gombosom, Marinom Bradaričom, Lenkou Juríkovou, Kristínou Kučovou a ďalšími,“ poznamenal.


Tenistkám vybavoval všetko


V roku 2011 odišiel Staroľubovňan pracovať na päť rokov do Berlína pre nadnárodnú spoločnosť. Po návrate domov sa zamestnal v Bratislave, v pobočke švajčiarskej zaisťovne. Znova sa pridali aktivity v tenise, na základe živnosti už fungoval ako manažér aj oficiálne. „Zjednodušene sa dá povedať, že som pre tenistky vybavoval všetky administratívne záležitosti, na ktoré nemali čas. Jednalo sa o činnosti ako napríklad hľadanie sponzorov, prihlasovanie a odhlasovanie z turnajov, vybavovanie účasti na zahraničných ligách, kupovanie leteniek, rezervácie hotelov, vybavovanie víz, spravovanie profilov na sociálnych sieťach, komunikáciu s tenisovou asociáciou WTA, fanúšikmi alebo samotné sprevádzanie tenistiek na turnajoch,“ vysvetľoval Martin.


Na zápase legendárnej Sereny


Najpríjemnejšou časťou práce manažéra bola účasť na turnajoch, pre Martina išlo o splnený sen. „Dostať sa do zákulisia tenisových turnajov a vidieť všetky tenisové hviezdy len pár metrov od seba je niečo, na čo človek nikdy nezabudne. Doprevádzal som tenistky na WTA turnajoch v Barcelone, Norimbergu, Luxemburgu, Prahe či na grandslamovom turnaji US Open v New Yorku,“ spomenul a pridal aj najkrajší osobný zážitok z prestížneho Australian Open v roku 2015. „V Melbourne som strávil celkovo tri týždne, dostal som tam napríklad lístky do VIP lóže priamo od Dominiky Cibulkovej na jej zápas proti Serene Williamsovej.“


Najintenzívnejšia spolupráca Staroľubovňana fungovala s Romanou Tabák. Slovenka patrila k najtalentovanejším hráčkam svojej generácie a v roku 2008 to dotiahla napríklad do semifinále juniorského Wimbledonu. „Jej sľubne naštartovanú kariéru však pribrzdila operácia kolena. V roku 2012 jej lekári diagnostikovali lymskú boreliózu, to dalo bodku za jej profesionálnou kariérou. Následne odišla študovať na vysokú školu do USA a Veľkej Británie. Aj keď už profesionálne nehráva, tenisu sa naďalej rada venuje. Minulý rok hrávala tímové súťaže na Slovensku aj v Taliansku,“ podotkol M. Halik.


Veľká zmena – parlament


Tenisová spolupráca sa pred časom preniesla aj do oblasti politiky. Už poslankyňa R. Tabák si vybrala Staroľubovňana za svojho asistenta v parlamente, dá sa povedať, že obaja sú v tomto smere nováčikovia. „Je to veľká zmena pre nás oboch. Tieto dni sú pre mňa dosť hektické a časovo náročné. Moje prvé pocity z novej práce sú veľmi dobré, plne si uvedomujem zodpovednosť, ktorú sme dostali. Zároveň ma napĺňa dobrý pocit, že môžem reálne pomáhať ľuďom pri riešení ich problémov v každodennom živote. Dúfam, že spoločne s Romanou pomôžeme našimi skúsenosťami v snahe premeniť našu krajinu na dôstojnejšie miesto pre nás všetkých,“ uzavrel debatu Martin Halik.


US Open 2016 – s Romanou Tabák


Australian Open 2015 – lístky od Dominiky Cibulkovej


Rod Laver Arena


Peter Rindoš, foto: archív MH


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 19 (19. máj 2020)

bottom of page