top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Letná sezóna je otvorená!

Updated: Jul 23, 2020


26. jún patril otvoreniu 421. letnej kúpeľnej sezóny vo Vyšných Ružbachoch. Pri víkendových tropických horúčavách padlo vhod príjemné osvieženie vo vode. Nechýbal však ani bohatý kultúrno-hudobný program.


Celé podujatie začalo predpoludním svätou omšou, ktorú na kolonáde pod Bielym domom celebroval spišský biskup Mons. Štefan Sečka. Zaujímavosťou boli aj relikvie sv. Faustíny a Jána Pavla II. zapožičané špeciálne na túto príležitosť a tiež požehnanie prameňa Jozef, známeho ako prameň pri Pošte. Mimochodom, bolo to prvé biskupovo požehnanie prameňa a vodu z neho aj náležite pochválil. Po osviežení touto prírodnou liečivou vodou sa mnohým žiadalo aj osvieženie pri Kráteri či na kúpalisku. Tropické, takmer 35-stupňové horúčavy prilákali k vode ľudí zblízka i zďaleka. Dopomohol tomu aj bezplatný vstup na Kúpalisko Izabela. „Návštevníci sa tu môžu tešiť na opravený skokanský mostík, kde aj počas otvorenia sezóny stáli ľudia v radoch. Pripravili sme tiež pre nich široký sortiment občerstvovacích služieb na kúpalisku aj pri Kráteri,“ nechala sa počuť riaditeľka služieb a marketingu Kúpeľov Vyšné Ružbachy Martina Konrádyová.

Po svätej omši posvätil spišský biskup Štefan Sečka aj neďaleký prameň Jozef. Vodu z neho si potom nabrali všetci prítomní.


Ťahákom aj výstava Tým, ktorí by sa chceli ukryť pred páliacim slnkom, padne vhod oddych v blízkom hoteli. Pre všetkých je tu voľne prístupná výstava dobových fotografií a artefaktov s názvom 20. storočie v kúpeľoch a obci Vyšné Ružbachy. „Hlavnou myšlienkou výstavy, ktorá je otvorená denne do konca augusta, je ukázať ľuďom, ako sa niekedy vo Vyšných Ružbachoch žilo, kto ich navštívil, ale predovšetkým skvosty, ktoré nám rodina Zamoyských nechala – ako tobogán, kúpalisko, Biely dom a podobne,“ prezradil riaditeľ Zamoyskeho inštitútu vo Vyšných Ružbachoch, Radoslav Babjarčík, ktorý historické kúsky aj fotografie zháňa od Ružbašanov, ich príbuzných či iných zberateľov. Vďaka nim sa tu dá pozrieť aj dobový kočiar, sane, na ktorých sa vozili deti Zamoyských či pôvodný nábytok, ktorý bol kedysi v Bielom dome.

Na výstave sa dá vzhliadnuť originál motorky z roku 1950. Súkromnému majiteľovi ju predal vodič grófa Zámoyského, pán Kováč.

Vyhľadávané kúpele

Na domácich i zahraničných hostí však toho čaká v kúpeľoch omnoho viac. Chýbať nebude na kolonáde pod Bielym domom ani tradičné Kúpeľné leto, kde je každú nedeľu o 15-tej pripravený bohatý hudobný program. 17. júla to budú napríklad Kandráčovci. Zárukou, že Vyšné Ružbachy sú a budú stále vyhľadávaným miestom, kde si každý príde na svoje, je aj čistý vzduch, nádherná príroda, prírodná liečivá voda a množstvo kultúrno-spoločenských akcií. Bonusom pre domácich sú aj mnohé regionálne zľavy.


bottom of page