top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Krása zakliata v kove i textile

Updated: Jul 7, 2020


????????????????????????????????????

Staré bicykle rôznych značiek od rôznych výrobcov obyčajne končia na šrotoviskách, ale, našťastie, nie všetky. Je totiž nemálo nadšencov, ktorí sa starajú o to, aby sa tento kus histórie zachoval aj pre súčasné generácie. Zásluhu na tom má aj Klub slovenských turistov v Starej Ľubovni, ktorý už niekoľko rokov organizuje otvorenie cykloturistickej sezóny v retro štýle.


K pravidelným účastníkom akcie patria aj Ján Sumilas a Štefan Kravčák zo Starej Ľubovne. „Bicykel som objavil pred pár rokmi v šope medzi starými vecami a napadlo mi, že by to mohla byť spomienka na otca, ktorý na ňom jazdil na záhumienky i pole. Obrátil som sa na kamaráta, ktorý mi ho opravil a dal do pojazdného stavu a už šesť rokov slúži. Samozrejme, len na takéto retro akcie,“ zaspomínal J. Sumilas, ku ktorého slovám dodal Š. Kravčák: „Môj bicykel bol kúpený v 80-tom roku a objavil som ho v stodole v Sulíne. Poskladal som ho, trošku nafarbil a slúži mi práve na takéto podujatia.“ Veľmi populárnym bol legendárny československý bicykel značky Favorit, ktorý sa začal vyrábať niekedy v polovici min. stor. a na ktorom žali úspechy aj cyklistickí, a to nielen československí reprezentanti. Dostať sa k nemu však nebolo jednoduché. „Bol to úzkoprofilový tovar a čakal som naňho pomaly pol roka. Do okresu prišli dva kusy a bolo zle – nedobre, že kto ho dostane. Slúži mi dodnes, ale len na tieto akcie. Ak sa niečo pokazí, všetko sa dá bez problémov pozháňať,“ povedal majiteľ Favorita Marián Fedák.


AUTÁ, VOZÍK I KOČÍK

????????????????????????????????????

Na akcii sa objavil aj ďalší krásny kúsok, veterán medzi detskými kočíkmi. „Je z konca 19. storočia a zachoval sa vďaka Ľude Klimkovej z Chmeľnice, ktorá nám ho zapožičala. Majú ho vystavený v základnej škole. Sme jej za to veľmi vďační. Dieťa sme už do toho „dokombinovali“. Cíti sa v ňom, ako sami vidíte, spokojné,“ uviedla Andrea Gončarová (na druhej fotografii odspodu), ktorá prišla na zraz so vzácnym kočíkom. Organizátori tento rok prvýkrát pozvali aj majiteľov starých aut, veteránov. Jedným z nich bol aj Peter Grech z Vyšných Ružbách. Do Starej Ľubovne prišiel na perle sovietskeho automobilového priemyslu. „Toto je Volga ročník 1984. Kúpili sme ju so synom v Liptovskom Mikuláši. Bol to náš dávny sen, prakticky je to BMW X6 sedemdesiatych rokov. Objem benzínového motora je 2,5 rýchlosť 145 km. My si ho šetríme, jazdíme len do stovky,“ poznamenal majiteľ, ktorý dopovedal, že ide o super spoľahlivé auto bez elektroniky. „Funguje bez problémov, s náhradnými dielmi nie sú problémy, máme kontakty v Michalovciach a Banskej Bystrici a dovezú nám všetko do poslednej šruby priamo z Ruska,“ dodal P. Grech.

DSC_0975

Pred okresným úradom vládla 21. apríla výborná nálada, účastníkom prialo aj takmer letné slnečné počasie. Spokojný bol teda aj predseda Klubu slovenských turistov v Starej Ľubovni. „Je to aj história, aj nostalgia dokopy. V predchádzajúcich ročníkoch sme trpeli, a to za dažďa alebo aj snehu. Tento rok sa niekto nad nami zmiloval a odmenil nás fantastickým počasím. Ľudia prišli, žijú s tým a budú mať určite nezabudnuteľné zážitky,“netajil radosť Pavol Mrug, podľa slov ktorého im účastníkov stále pribúda. Veľa nových je hlavne z Poľska.„Ďalej sú tu turisti zo Sabinova, Bardejova a, samozrejme, množstvo domácich. Teší nás hojná účasť detí v retro štýle na malých bicykloch. Je to super,“tešil sa hlavný organizátor.

????????????????????????????????????

Aj tento rok mali na zraze zastúpenie značky od mnohých výrobcov. K starým bicyklom však neodmysliteľne patrí aj retro móda. A snahou účastníkov je šatník obmieňať. Preto aj tohto roku bolo možné vidieť nové módne kúsky, ktoré si dámy aj páni obliekali v minulom storočí.

Text a foto: Ján Petrus


Článok bol publikovaný v ĽN č. 17 (2. mája 2018)


bottom of page