top of page
  • Peter Rindoš

Skúsený tréner J. Zavacký: Z dieťaťa nemusí byť Bondra. Hokej mu veľa dá aj do života

Updated: Oct 3, 2021

K piatakom Ľubovnianskych rytierov prišiel prednedávnom na lavičku skúsený Jozef Zavacký. Tréner a metodik v hokejových baštách, ako je Poprad či Spišská Nová Ves, má skúsenosti aj spoza hraníc. Pôsobil v Chorvátsku, Srbsku a ako videoanalytik aj v Leve Poprad, ktorý v minulosti pôsobil v Kontinentálnej hokejovej lige.



Aké je to trénovať mladých chlapcov, piatakov, v začínajúcom klube?

- Je pravda, že ich rovesníci v iných kluboch hrávajú hokej už tri-štyri roky, aj viac a títo naši začali iba minulého roku, kedy sa tu robil nábor do hokejových tried. Pochopiteľne, aj preto je herný prejav či korčuliarsky deficit badateľný, sú však stále vo veku, kedy sa s nimi dá pracovať. Nedostatky sa dajú odstrániť, hoci to bude nejakú dobu trvať. Záleží na každom jednotlivcovi, ako bude trénovať, ale aj na rodičovi, ako ho podporí.


Od Ľubovnianskych rytierov nemožno hneď očakávať úspešné výsledky, ako však zabrániť, aby prípadné prehry chlapcov nedemotivovali?

- Chyby si, našťastie, chlapci ihneď uvedomujú a našou úlohou je, aby sme im vysvetľovali, ako im predchádzať. Chlapcov treba v prvom rade motivovať a po zápase im povedať pozitíva, čo urobili dobre. Na zlé veci budeme poukazovať na tréningu a aj vysvetľovať, prečo ten hokej niekedy bolí.


Akú úlohu v živote začínajúceho hokejistu zohrávajú jeho rodičia? Čoho by sa mali vyvarovať?

- Niekedy je to s rodičmi ťažké, a to nielen na Slovensku, ale zažil som to aj v cudzine. Niektorí sa totižto snažia nahradiť vlastné, nesplnené ambície a na dieťa, ktoré má svoj strop, prílišne tlačia.

Treba si uvedomiť, že nie každý bude Gretzky alebo Bondra, ale môže byť zase dobrý fyzik či matematik. Športovanie je ale perspektívou do budúcnosti, na hokeji sa dieťa učí disciplíne, hygiene a iným potrebným veciam do života.


foto: ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 36 (29. september 2021)



bottom of page