top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Futsalu v Starej Ľubovni hrozí koniec! Kto sa chopí novej výzvy?

Populárna futsalová liga v Starej Ľubovni je pre nasledujúcu sezónu v ohrození. Okrem rizík, ktoré ovplyvňuje pandémia stojí aj pred otázkou budúceho fungovania. Jej hlavný organizátor Patrik Boďo sa totiž rozhodol svoju pozíciu prenechať. Novej výzvy sa môžu chopiť dobrovoľní zanietenci.


video: ĽMS


Ostatné roky potvrdili, že o futsal v Starej Ľubovni je veľký záujem. Samotná organizácia pritom fungovala na dobrovoľnej báze. „Či by tu bol covid-19, alebo nie, len ťažko by som ja osobne dokázal viesť novú sezónu. V priebehu roka sa mi zmenil pracovný pomer, som viac v Bratislave, ako doma v Starej Ľubovni. Na diaľku je riadenie pri takom množstve organizačných povinností nemožné,“ povedal P. Boďo.


Šanca pre ostatných

O tom, či odchod organizátora bude znamenať aj zánik futsalovej ligy je v súčasnosti iba ťažko predvídať. Zároveň to môže znamenať novú výzvu pre akčných zanietencov. „Keďže som pomerne mladý, bolo otázkou času, kedy sa mi zmení osobná stránka života a budem sa jej musieť prispôsobiť. Často som apeloval na to, že futsalová liga nie je zastrešená žiadnou oficiálnou organizáciou, ktorá by mala na starosti personálne obsadenia či už to vo vedení súťaže, usporiadateľskej činnosti, mediálnom tíme, rozhodovaní zápasov a podobne. Na druhej strane je to aj výhodou. Organizovať súťaž môže akýkoľvek smrteľník z mäsa a kostí, ktorý má chuť a odhodlanie sa angažovať vo futsale a všeobecne v mestskom športe,“ poznamenal P. Boďo, podľa ktorého sa v Starej Ľubovni našlo každým rokom zopár jedincov s podnetmi na samotnú organizáciu. „Možno teraz je tá šanca sa ukázať. Komukoľvek, kto sa na to podujme, nemám problém poskytnúť rady či akokoľvek pomôcť s rozbehnutím súťaže.“



Minulá sezóna zatiaľ nevysporiadaná

Počas posledných štyroch rokov povedomie o súťaži stúpalo, mnohí hráči futbalu si vďaka futsalu spestrili vlastnú športovú prípravu. „Ľuďom i hráčom stále viac a viac záležalo na kvalite hry, výsledkoch či víťazoch. Športová hala počas play-off praskala vo švíkoch, finálové zápasy vedeli ponúknuť jedinečný zážitok. Bola by obrovská škoda, ak by futsal, ktorý je na vrchole, mal nadobro skončiť. Budem len a len rád, keď v tomto dobre namazanom stroji niekto prevezme riadenie,“ povedal P. Boďo, pričom poodhalil aj zákulisie z pohľadu finančného zabezpečenia. „Prvý rok pod mojim vedením sme mali jedného partnera, ktorý dokázal pokryť všetky náklady sezóny. Každým rokom bol však príspevok menší, pričom náklady sa so zvyšujúcou úrovňou a tiež zdražením nájmu za halu zvyšovali. Museli sme tak začať oslovovať pridružných partnerov, ktorých sme prosili o akúkoľvek či už to finančnú alebo materiálnu pomoc. Musím tiež podotknúť, že ešte ani v týchto dňoch nie je vysporiadaná posledná sezóna, ktorá bola ukončená ešte vo februári.“


Prestup k hokejovým Rytierom

Nie je tajomstvom, že P. Boďo, ktorý je aj predsedom komisie športu pri mestskom zastupiteľstve v Starej Ľubovni pri funkcionárčení zostáva aj naďalej. Pred časom sa dohodol na spolupráci pri hokeji v klube Ľubovnianski rytieri.

„Po tom, čo sa vedenie začínajúceho hokejového klubu dozvedelo, že nebudem organizovať ďalší ročník futsalovej ligy, oslovilo ma k spolupráci s mládežníckym klubom. Hneď pri prvom rokovaní som bol správnou radou navrhnutý za výkonného riaditeľa. Novú výzvu som prijal. Kvôli mojej pracovnej vyťaženosti by však táto pozícia zrejme nebola efektívna, preto sme na post výkonného manažéra oslovili Róberta Čandíka, ktorý si novú pozíciu osvojil. Na dennodennej báze okrem toho spolupracujeme s realizačným tímom, správnou radou a ostatnými členmi. Spoločne máme na starosti riadenie všetkých záležitostí ohľadom chodu športového klubu, od tréningového procesu, zápasov, materiálneho vybavenia, cez organizačné a finančné záležitosti, až po komunikáciu, PR a marketing,“ prezradil P. Boďo, podľa ktorého je cieľom klubu organizovane pracovať s mládežou a vytvoriť jej stabilnú pozíciu pri ďalšom napredovaní.


Peter Rindoš, foto: archív, rwm futsal liga

bottom of page