top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Na prvé lietadlo sa načakala, teraz je z Júlie vášnivá cestovateľka

Mama a už aj babka dvoch vnúčat žije šesť rokov striedavo v Starej Ľubovni a vo Viedni. K jej obrovskej vášni patrí okrem spirituality najmä cestovanie. Prvý let absolvovala, keď mala 50 rokov a cestovanie jej učarovalo natoľko, že s touto vášňou neprestala.


Júlia Šlosárová navštívila množstvo krásnych miest sveta a v cestovateľskej vášni nepoľavuje, práve naopak, v januári má v pláne cestu na Srí Lanku.


Prvé cesty autobusom

Júlia cestovala už aj počas socializmu. „Do Bulharska sme cestovali autobusom tri dni a dve noci, ale bola v tom romantika. Deti na nafukovačkách spali v strede autobusu... Báli sme sa zastaviť, lebo nás obklopili zlodeji,“ zaspomínala si cestovateľka na odborárske výlety z Tesly, kde pracovala. Po revolúcii nastal zlom v možnosti cestovania, najväčším lákadlom bol let lietadlom. „Môj prvý bol vo veku 50 rokov. Bolo to v októbri v nočných hodinách z Košíc do Viedne a odtiaľ do Hannoveru. Bola noc, keď sme vzlietli ponad oblaky... Takúto nádhernú scenériu som dostala darom, aby som prekonala strach z lietania,“ zaspomínala si milovníčka cestovania na zážitok, ktorý zmenil jej život.


Kus sveta

Po tzv. Nežnej revolúcii cestovala na Malorku, do Nemecka, kde žila desať rokov. Tiež Talianska, kde navštívila jeho najkrajšie miesta a zákutia. „Výlet mi kúpili synovia k narodeninám. Bolo v tom Toskánsko, prehliadka Florencie, Rím, Tremitské ostrovy, Neapol, Pompeje, sopka Vezuv, San Marino a končili sme Benátkami,“ nechala sa počuť Júlia, ktorá v roku 2019 absolvovala veľký okruh po Maroku. „V Marrákeši je najväčší trh na svete, funguje 365 dní v roku, v Casablance je mešita Hasana II. najväčšou na svete. V Maroku niektorí jednoduchí ľudia ovládajú aj päť jazykov, a to francúzsky, arabsky, nemecky, beduínsky a anglicky. A s dobrým prízvukom, nie učebnicovým,“ pripomína cestovateľka, ktorá miluje Dubaj s lacnými taxislužbami a vysokými budovami, nevynímajúc najvyššiu budovu sveta Burj Khalifa. „Pekné je aj Abú Dhabí s jeho Ferrari World. Úžasný bol výlet terénnym autom po arabskej púšti a oddych v oáze. Jazdu terénnym autom som si riadne užila, bol to adrenalín...,“ s úsmevom zaspomínala Júlia, ktorá po lockdowne prvýkrát navštívila grécke ostrovy a od roku 2021 začala intenzívne cestovať.

V tomto roku absolvovala 10-dňovú oddychovú dovolenku na Cypre pri mori, navštívila i Španielsko a Francúzsko.

Na Sicílii pod Etnou.


Viedeň - druhý domov

Júlia žije v meste, ktoré bolo v roku 2020 vyhlásené za najzelenšie mesto sveta. „Vo Viedni sa zúčastňujem aj rôznych seminárov s koučkami, čo umocňuje zážitky z cestovania. Spoznávam nových ľudí, ktorí ma obohacujú novými skúsenosťami. Napríklad, na Korfu sme mali ubytovanie za 180 € a letenka z Viedne a späť stála 19,90 €. No nechoď!“ doplnila na margo seminárov, na ktoré ju prihlásil najstarší syn.

Aj vo Viedni sa dokáže cestovateľka vyžiť kultúrne, umelecky i športovo, no bez auta. „Predalo som ho, nepotrebujem ho, aj kvôli parkovaniu,“ doplnila.

Rodáčka zo Starej Ľubovne si na cestovateľskú záľubu zarába sama, občas výlet dostane ako darček od dvoch synov.

V portugalskom Lisabone.


Negatívne emócie nepozná

S cestovaním ide ruka v ruke aj spiritualita, aspoň tak to tvrdí scestovaná žena. „Objavujeme sami seba, nájdeme vnútorný pokoj, sebaúctu a sebahodnotu. Učíme sa žiť tu a teraz, v prítomnom okamihu. Napríklad, plavba zaoceánskou loďou bola pre mňa terapiou. Mala som obrovský strach z veľkej vody, nakoniec som to zvládla bez lieku proti nevoľnosti,“ dopĺňa Júlia, podľa ktorej by sme sa mali naučiť ovládať svoje emócie, pretože tie nespracované vedú telo k chorobe.

Pozitívne naladená žena, ktorá často fotografie z ciest uverejňuje aj na sociálnych sieťach, nechce ľudí rozdeliť a chce akceptovať aj opačné názory. Hoci precestovala mnoho krajín, nikdy nebola v USA a nenavštívila ani severské škandinávske krajiny, keďže sever ju neláka. No nevylučuje, že sa tam jednoducho ocitne, ako sa ocitla aj v Paríži, ktorý nemala v cestovateľskom hľadáčiku.

Alena Dudláková, foto: archív J.Š.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 42, 15. novembra 2023)

Pri lodi Bella vo francúzskom Marseille.

V arabskom Dubaji.

Africké Maroko.

bottom of page