top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Kedysi a dnes - unikátny pohľad na kostol

Porovnávajme premeny miest a obcí! Rubrika s Ľubovnianskymi novinami, kde hľadáme porovnania lokalít na fotografiách, pokračuje. Posielajte nám na mejl noviny@lms.sk snímky – minulé i súčasné!


V dnešnom príspevku vám ponúkam pohľad na Kostol sv. Mikuláša zobrazený na pohľadnici, ktorú som zakúpil v jeseni 2023 na aukcii v Maďarsku. Vždy, keď sa mi podarí získať nejakú pohľadnicu zo zahraničia, pomyslím si - vrátila sa predsa naspäť domov, na miesto, odkiaľ bola poslaná. Pritom nám vždy priblíži nejakú udalosť alebo pocity ľudí, ktorí sa o nich podelili s niektorým z príbuzných, priateľov..., trebárs na inom kontinente. 

Táto pohľadnica má pre mňa nesmiernu hodnotu aj preto, lebo som ju predtým ešte nikdy nevidel. Okrem dominanty nášho krásneho malebného mesta vyobrazuje v popredí konský záprah s dvomi koníkmi, zrejme nejakého furmana, ktorý sa cestou zastavil pri „šenku“ - v miestnom hostinci na rohu námestia v meštianskom dome č. 3. Vlastníkom krčmy (hostinca, šenku) bol miestny židovský obyvateľ Samuel Rothmann (zdroj: z brožúry Dejiny židovského národa v okrese Stará Ľubovňa od D. Kanderu). V tej dobe tu čapoval pravdepodobne najlepšie pivo vďaka tomu, že ho mal uskladnené v pivnici pod hostincom s výbornou teplotou okolo 7 stupňov Celzia (všetci určite poznáte výrok doktora - slávneho herca Rudolfa Hrušinského vo filme Vesničko má středisková: - To mi řekni Karle, jak jsi přišel na to, že na sedmým schodě to má tú správnou teplotu? A odpoveď Karla, teda nemenej známeho Mariána Labudu: - Dlouhodobým zkoušením. Na šestým je teplý a na osmým už přechlazený). Možno aj krčmár Rothmann mal pomyselný siedmy schod v svojom podnikaní.

Pozornému čitateľovi iste neujde dátum napísaný perom vo vrchnej časti pohľadnice - 26.III.1910. Vtedy totiž poslal stručný pozdrav v maďarskom jazyku zo Starej Ľubovne (z vtedajšieho Ó-Lubló) do maďarského Váczu neznámy odosielateľ.

Záber v súčasnom pohľade som vyhotovil tesne pred prvou snehovou nádielkou v novembri 2023.

Jozef Majerniček, foto: autor, dobová pohľadnica zo zbierky J.M.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 3, 24. januára 2024)


bottom of page