top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

FOTO Kedysi a dnes - nádherný drevený kostolík

Porovnávajme premeny miest a obcí! Rubrika s Ľubovnianskymi novinami, kde hľadáme porovnania lokalít na fotografiách, pokračuje. Posielajte nám na mejl noviny@lms.sk snímky – minulé i súčasné!


Dnešný príspevok v rubrike poskytuje pohľad na drevený kostolík zasvätený Panne Márii, konkrétne jej nepoškvrnenému počatiu. Táto jednoloďová zrubová stavba s polygonálnym ukončením presbytéria bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku a nachádza sa v obci Hraničné, ktorá sa týmto stáva už celkovo 18-ou obcou z nášho okresu, do ktorej sme zavítali v našej rubrike spustenej v ĽN 9. marca 2022. Postupne sme si takto zaspomínali na dávne aj nedávne časy v mestách a obciach: Stará Ľubovňa, Podolínec, Hniezdne, Forbasy, Kamienka, Jarabina, Stráňany, Veľký Lipník, Plaveč, Orlov, Sulín, Nová Ľubovňa (resp. časť Ľubovnianske kúpele), Mníšek nad Popradom, Vyšné Ružbachy, Nižné Ružbachy, Jakubany, Čirč a Hraničné. Je to pomerne pekná bilancia z celkového počtu 44 miest a obcí v našom okrese. 

Obec Hraničné (v minulosti - v období 1342, resp. 1364 až 1948 nazývaná aj Granastow, Granasztó, Hatarhély, Granasdorf). Už z názvu obce vyplýva, že ide o rázovitú dedinku ležiacu pri štátnej hranici na kedysi významnej obchodnej ceste, dnes medzi Poľskom a Slovenskom. Obec Hraničné bola založená pravdepodobne v prvej polovici 14. storočia na Nemeckom práve. Keďže patrila k ľubovnianskemu panstvu, v období rokov 1412 - 1772 bola súčasťou zálohy poľskému kráľovi a napríklad v roku 1828 mala okolo 519 obyvateľov žijúcich v približne 71 domoch.

Najvzácnejšou stavebnou pamiatkou obce je s určitosťou kostol postavený v rokoch 1785 - 1787. Zaujímavosťou je, že jeho interiér je vybavený oltárnou architektúrou a plastikami z obdobia gotiky až rokoka z neďalekej Starej Ľubovne.

Ďalšou zaujímavosťou je, že patričná úcta k Panne Márii sa v obci preniesla aj do obecného pečatidla od roku 1787. Jeho ústrednou postavou je Panna Mária s palmovou ratolesťou v pravici. Mária stojí na trávnatej pažiti medzi šiestimi bielymi ružami (symbolizujú šesť hlavných právd) v bráne vytvorenej z perál a s ľavicou na hrudi. Pečatidlo, ako jedinečný historický prameň, sa stalo námetom pre vznik obecného erbu. Toto prepojenie kostol - pečatidlo - erb sa javí ako unikátne, pretože vystihuje lásku k Panne Márii, vieru, pamiatku a históriu obce.

Ešte pár riadkov k dobovej pohľadnici - obrazová strana čiernobielej pohľadnice nám poskytuje informáciu o jej vydavateľovi - TIZIAN Tatranská Polianka, fotograf M. Szabó. Aj keď je pohľadnica neprešlá poštou, je na nej napísané Granastov a tzv. textová alebo adresná strana pohľadnice je označená aj pečiatkou MÚZEUM STARÁ ĽUBOVŇA. V pravom hornom rohu adresnej časti je označenie vydavateľa - WELLINGTON.

Súčasný záber je v roku 2023.

Jozef Majerniček, foto: autor, dobová pohľadnica v zbierke J.M.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 15, 17. apríla 2024)



bottom of page