top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Dobrodružná cesta do Ázie

Updated: Jul 22, 2020


25-ročný Jakub Jurkovský a 26-ročný Peter Klocháň, ktorí sa spoznali na výške v Banskej Bystrici, majú za sebou už viacero dobrodružných ciest. A keďže sa riadia mottom „Dobrodružstvo je nebezpečné, no rutina smrtiaca,“ neváhali sa opäť zbaliť a vyraziť do sveta. Tentoraz smerujú do ďalekej Ázie.


Obaja chalani nie sú, čo sa cestovania a stopovania týka, žiadni nováčikovia. Prešli si buď spoločne, alebo každý sám už Maroko, Nórsko, Belgicko, Taliansko, Cyprus, Island a zhruba 15 amerických štátov. „Keď som mal asi 17, kdesi som čítal, že niekto išiel stopom do Indie a vtedy som si povedal, že to raz chcem skúsiť. Moje cestovateľské a hlavne stopovateľské zážitky začali asi pred troma rokmi, keď sme sa s partiou takto dostali do mnohých krajín a začalo nás to baviť,“ takto nejako si zamiloval cestovanie Staroľubovňan Jakub Jurkovský. Nijako za ním však nezaostáva v dobrodružnom cestovaní za lacné peniaze ani jeho kamarát z Martina. „Prvýkrát sme išli do neznáma ako druháci na vysokej. Kúpili sme si lacné letenky a dostali sa do talianskeho mesta Alghera. Nič sme nemali dopredu vybavené, a tak sme spali na pláži, stopom sa dostali na ďalšie miesta a bolo to niečo úplne iné ako na klasických dovolenkách,“ vysvetlil Peter Klocháň. A tak sa v podstate chalani dostali k nízkonákladovému cestovaniu, ktoré má podľa nich mnoho výhod. Zdokonalili sa v angličtine a iných jazykoch, našli si kopec kamarátov, tzv. couchsurferov, u ktorých bezplatne bývali, a čo je najdôležitejšie, nestálo ich to veľa. No zážitkov majú na celý život.

Jakub (vľavo) a Peter začali svoju cestu zo Starej Ľubovne minulú stredu. Asi po hodine stopovania sa dostali do 1. cieľa ich cesty, do Košíc.


Plány sa menia počas cesty „Rád improvizujem a na cestu do Turecka, Iránu či Indie sa veľmi teším. Ak by sa nám podarilo, možno pôjdeme aj do Thajska, Laosu či Kambodže. Všetko riešime, ako sa vraví, za jazdy, a to je na tom to najvzrušujúcejšie,“ objasnil nám Jakub. Pred cestou ale museli absolvovať povinné očkovania, vybaviť poistenie, zaobstarať malé darčeky pre tamojších obyvateľov, spraviť rozlúčkovú party a hlavne zbaliť všetky potrebné veci. Veď doma nebudú minimálne pol roka. „Zbalili sme si základné veci ako hygiena, niečo na jedenie, oblečenie, pitnú vodu, filter na vodu a niečo na zahriatie a dezinfekciu,“ zasmial sa Peter a dodal, že pre neho je dôležitá súčasť výbavy aj kobercová páska. „Tú mám omotanú okolo fľaše, pretože mám staré boty a keď sa mi rozpadnú, tak si ich oblepím a idem ďalej. Okrem toho všade nosím so sebou aj suvenír, ktorý som našiel na zemi v Amerike. Je to malá mačička – pankáčka Wendy.“

Plnia si sny Chalani sú už na svojej dobrodružnej výprave do Ázie takmer týždeň. Okrem iného si stihli stopnúť aj kabriolety a omrknúť hlavné mesto Bulharska Sofiu. Obavy zatiaľ nemajú, práve naopak, tešia sa na to, čo príde a že si splnia svoje ďalšie sny. „Nebojíme sa cestovať, skôr by sme sa báli ostať doma v zabehnutom stereotype. Určite časom prídu aj ťažšie chvíľky, no keď to spoločne prekonáme, budeme radi, že sme niečo zažili, videli a dokázali. Spoznáme samých seba, nových ľudí a naučíme sa množstvo vecí. A to je na nezaplatenie,“ nechali sa počuť mladí cestovatelia, ktorí si chcú v ďalekom svete vyskúšať aj dobrovoľníctvo. Ak chcete sledovať ich cestu, vidieť fotografie a videá či prečítať si ich zážitky, viac sa dozviete na www.nnomadttraveler.com alebo na ich facebooku Naked Nomad & Trouble Traveler.

Vlani boli chalani niekoľko mesiacov v Amerike. Najprv tam robili plavčíkov, potom sa rozhodli skončiť s tým a ísť nízkonákladovo cestovať. Požičali si auto a peniaze minuli iba na stravu a benzín.


bottom of page