top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

DARINA DZIAK o svojich veľkonočných inšpiráciách

Šikovné ruky Dariny Dziak dokážu priam čarovať. Začala zdobením predmetov servítkovou technikou, maľovaním detí na tvár, zdobila čelenky a mašle do vlasov pre dievčatá, vyrábala šperky z korálikov, zdobí fľaše k rôznym príležitostiam, najnovšie vyrába výrobky zo živice a pravidelne každý rok od februára do Veľkej noci zdobí kraslice.


Nadaná umelkyňa vyzdobila prekrásnymi kraslicami už nejeden veľkonočný stôl. „Už dlhé roky sa venujem kreatívnej tvorbe a ľudia ma takto poznajú,“ hovorí pani Darina. Krasliciam sa venuje už 18 rokov. Okrem toho reaguje na požiadavky zákazníkov, robí školenia, kurzy či tvorivé dielne, kde učí deti i dospelých.


ZAČIATKY

BOLI NÁROČNÉ

„Tuším to bolo niekde v časopise, kde som videla po prvýkrát maľované kraslice a chcela som to skúsiť, a tak som si zabezpečila materiál aj pomôcky,“ spomína umelkyňa na svoje začiatky.

Na Slovensku ešte nebol vtedy dostatok materiálu na výrobu kraslíc, aké si predstavovala, takže si ho nosila z Prahy, kde navštevovala svoje prvé školenie výroby kraslíc. „Bol dovážaný z Nemecka do Čiech a až tak na Slovensko, oproti dnešku, kde je trh neskutočne otvorený kreatívnym veciam, bol obrovský problém vôbec zohnať,“ opisuje Darina, ktorá už dnes sama organizuje výstavy, kde sa dajú výstavné kraslice aj zakúpiť.


FANTÁZII SA

MEDZE NEKLADÚ

Najprv ju očarila vŕtaná technika zdobenia na farebné kraslice zdobené voskom, neskôr si obľúbila maľovanie akrylovými farbami na pštrosie vajíčka a maľovala na ne náboženské motívy príznačné pre Veľkú noc. „Ako išiel čas, aj zákazníci sa menili, požiadavky boli iné, aj mne veľa vecí napadlo a vtedy som začala robiť aj servítkovú techniku,“ rozrozprávala sa tvorkyňa. Zaujímavým spestrením bolo pre ňu aj zdobenie husacích či morčacích vajíčok vŕtanou technikou či maľovaním voskom a skúšala aj zdobenie rôznymi nálepkami na nechty či korálikmi s pinzetou, z ktorých vytvárala rôzne vzory, ornamenty.


„Teraz sú už domácnosti dosť moderné a ženy chcú mať niečo trošku iné. Takže som sa tiež prispôsobila a zháňam si rôzne kamienky, pásky a iné doplnky k zdobeniu.“ Kraslice nafarbí farbou a na ne postupne lepí rôzne veľkosti a tvary kamienkov. Podľa slov pani Dariny, kraslice tak vyzerajú luxusnejšie a z farieb je momentálne veľmi moderná smaragdová či čierna farba a kombinácie ako sivá a biela so striebornou, či hnedo-zlatá.


KAŽDÝ KÚSOK

JE ORIGINÁL

Všetky kraslice robí tvorkyňa zo svojich vlastných vajíčok, ktoré spotrebuje v priebehu roka pri pečení alebo varení. „Pre mňa je to veľká škoda, len tak rozbiť vajíčko, vyfúknem každé jedno, mám na to už svoju overenú techniku, pretože je veľmi dôležité mať dobrý základ už v tej škrupinke.“ Keď má dobre vyfúknutý základ, nastupuje etapa vyvŕtania a vyčistenia škrupinky v chlóre. Následne sa vajíčko dostatočne usuší, a tak sa natrie dvakrát až trikrát farbou. Opäť vajíčko schne a po uschnutí sa tvorí s voskom a kraslica vyrobená vŕtanou technikou je na svete. Pre menej skúsených talentovaná umelkyňa prikladá jednoduchší postup: „Po vyfúknutí škrupinky natrieme vajíčko najlepšie akrylovou farbou 2 až 3-krát, necháme vajíčko uschnúť a následne lepíme, najideálnejšie lepidlom na drevo rôzne kamienky, gombíky, výber je na vás, na vašej kreativite.“


Jana Blašková, foto: archív: D.Dz.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 14 (13. apríl 2022)

bottom of page